Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebrahim Raiszit az ország új elnökeként üdvözölték már szombaton, miután három fő riválisa gratulált neki győzelméhez, és az előzetes eredmények szerint 17,8 millió szavazatot szerzett, ami 14,5 millióval több, mint legközelebbi riválisa. A szavazatok 90 százalékának megszámlálása után az is látszik, hogy nem lesz második forduló és politikai apátiába süllyedt a választás: csak 28,6 millióan adták le voksukat, miközben 2017-ben több mint 41 millióan tették ezt meg - írja a Guardian.

A hivatalos eredményeket később, szombaton teszik közzé, de úgy tűnik, hogy Raiszi a szavazatok jóval több mint 50 százalékát szerezte meg. Győzelme azt jelenti, hogy a kormány minden - választott és nem választott - ága a konzervatívok kezébe került, véget vetve az elmúlt nyolc év nyugtalan dualizmusának, amikor a leköszönő centrista elnök, Haszan Roháni az Iszlám Forradalmi Gárdával és a konzervatív klerikusokkal szemben próbált meg reformokat végrehajtani. Rohani elnöksége egyre népszerűtlenebbé vált, mivel az Egyesült Államok szankciókat vezetett be, amelyek megfosztották az iráni átlagembereket azoktól a gazdasági előnyöktől, amelyeket a Washingtonnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás aláírásával ígért.

A konzervatív Mohszen Rezaei és a centrista Abdolnaser Hemmati, a központi bank korábbi vezetője egyaránt gratulált Raisinak. Rezaei 3,3 millió, Hemmati pedig 2,4 millió szavazatot szerzett. Raiszi 2017-ben 15,8 millió szavazatot kapott, amikor indult a választáson, de akkor csúfos vereséget szenvedett. Hemmati, az egyetlen nem konzervatív, aki felkerült a szavazólapra, és akit a fő ideológiai kihívónak tartanak, nem tudott a rövid, háromhetes kampányban meggyőzni senkit arról, hogy Raiszivel szemben az ésszerű választás.

A 12 tagú, nem választott Őrök Tanácsa minden prominens reformista jelöltet kizárt a szavazásról. Hemmati az Instagram-oldalán közölte, hogy reméli, Raiszi jólétet és jobb megélhetést hoz majd a "nagy iráni nemzetnek". Kampányát hátráltatta, hogy a gazdaság kulcsfontosságú irányítója volt egy olyan időszakban, amikor az infláció a középosztály életszínvonalát erodálta.

Egy televíziós beszédben Rohani elismerte "a nép által megválasztott elnököt", anélkül, hogy megnevezte volna őt. "Mivel hivatalosan még nem jelentették be, elhalasztom a hivatalos gratulációt, de egyértelmű, hogy ki kapta a szavazatokat" - mondta a leköszönő elnök. 

Raiszi megválasztásával is folytatódnak a nyugati hatalmak és az iráni vezetés közötti tárgyalások a békés együttműködésről, az ország atomprogramjáról.

Az iráni politikai helyzetről szóló cikkünket a linkre kattintva olvashatja el.

Emberiségi elleni bűnökkel is vádolják

Az elnökválasztás előtt az Iráni Emberi Jogi Központ (Center for Human Rights in Iran - CHRI) egy közleményben azt állította, hogy az ultrakonzervatív Raiszi emberiesség elleni bűnöket követett el."Raiszi egy olyan rendszer egyik alappillére, amely börtönbe zárja, megkínozza és megöli az embereket azért, mert kritizálni merik az állami politikát" - mondta Hadi Ghaemi, a CHRI ügyvezető igazgatója.

"Ahelyett, hogy indulna az elnökválasztáson, független bíróság elé kellene állítani, és felelősségre kellene vonni több ezer fogoly bírósági eljárás nélküli kivégzésében játszott szerepéért" - tette hozzá Ghaemi.

1988-ban Raisit az akkori legfelsőbb vezető, Ruhollah Khomeini egy négytagú "halálbizottságba" nevezte ki, amely megnyitotta az utat legalább 4500-5000 fogoly kivégzéséhez és jelöletlen tömegsírokba való eltemetéséhez, a bizottság által az újonnan létrehozott Iszlám Köztársasághoz való "hűségük" alapján. Ezeket a foglyokat már bíróság elé állították, és a kiszabott börtönbüntetésüket töltötték.