"A Forradalmi Gárda haditengerészete ma lefoglalt két görög tartályhajót az Öböl vizein elkövetett jogsértések miatt" - áll a gárda közleményében, amelyet az IRNA iráni állami hírügynökség idézett. További részleteket nem közölt, és azt sem mondta, hogy milyen állítólagos jogsértésekről van szó – írja a Reuters.

A görög külügyminisztérium szerint az iráni haditengerészet helikoptere leszállt a Delta Poszeidon nevű, görög felségjel alatt közlekedő hajóra, amely nemzetközi vizeken haladt, és túszul ejtette a legénységet, köztük két görög állampolgárt.

Közölte, hogy hasonló incidens történt egy másik, szintén görög zászló alatt közlekedő hajón is Irán közelében, anélkül, hogy megnevezte volna a hajót, hozzátéve, hogy mindkét akció sértette a nemzetközi jogot.

Görögország tájékoztatta szövetségeseit, valamint panaszt tett Irán athéni nagyköveténél.

A görög hatóságok a múlt hónapban az Európai Unió szankciói miatt lefoglalták az iráni zászló alatt közlekedő Pegast, amelynek fedélzetén 19 orosz legénységi tag tartózkodott, a déli Evia szigetének partjai közelében.

Az Egyesült Államok később lefoglalta a fedélzeten tartott iráni olajrakományt, és azt tervezi, hogy egy másik hajón az Egyesült Államokba küldi.

A Pegast később szabadon engedték.