Az Aljazeera által idézett beszámoló szerint  az iráni atomalku fel nem élesztése még közvetlenebb nukleáris veszélyt jelenthet Izrael és szövetségesei számára - mondták névtelen hírszerzési források a Jerusalem Postnak, akik szerint Teherán csak hetekre van attól, hogy fegyverként 90 százalékos uránt állítson elő.

Irán nem csak egy, hanem akár négy atombomba előállítására is képes - mondták a források az izraeli hírportálnak.

Bár az izraeli vezetők, mint például Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és elődje, Benjamin Netanjahu elítélték az Iránnal való megállapodást annak atomprogramja miatt, a források szerint vannak olyan frakciók az izraeli védelmi és hírszerzési apparátuson belül, amelyek úgy vélik, hogy a megállapodás elmaradása sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint "még egy rossz megállapodás".

Az Irán és a világhatalmak között 2015-ben aláírt, mérföldkőnek számító atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások 2021-ben kezdődtek újra, miután Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kilépett a történelmi jelentőségű megállapodásból, és újra szankciókat vezetett be Teheránnal szemben.

A több mint egy éve tartó tárgyalások után továbbra sem világos, hogy sikerül-e olyan megállapodást kötni, amely megmenti a közös átfogó cselekvési tervet (JCPOA).

Az Egyesült Államok és Izrael elkötelezettségét fejezte ki, hogy együtt fognak dolgozni annak megakadályozására, hogy Irán valaha is atomfegyverhez jusson.

Irán tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint atomfegyverek előállítását tervezi, mondván, hogy jelenleg nem működik fegyverprogram, és az ország az atomenergia békés célú felhasználásán dolgozik.