Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja és Ali Bagheri iráni tárgyaló kedden a katari fővárosban, Dohában kezdett közvetett tárgyalásokat az iráni nukleáris programról annak érdekében, hogy a Bécsben folyó, három hónapja megrekedt tárgyalások kimozduljanak a holtpontról.

Közben Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter türkmenisztáni látogatásán szerdán leszögezte: "ha az amerikai félnek komoly szándékai vannak és reálisak, akkor a jelenlegi szakaszban lehetséges a megállapodás". Amirabdollahián kijelentéseiről az IRNA hivatalos hírügynökség tudósított.

Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy országa nem fog engedni a Teherán által a tárgyalások során meghatározott "vörös vonalakból". "Komolyan gondoljuk", hogy megállapodásra törekszünk - tette hozzá.

A három hónapja megrekedt bécsi tárgyalásokon - amelyeken Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és közvetve az Egyesült Államok - vesz részt, az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felélesztéséről tárgyalnak. Az amerikaiak és az irániak azzal vádolják egymást, hogy akadályozzák a 2015-ben kötött nemzetközi megállapodáshoz történő visszatérést, amely korlátozásokat írt elő Irán nukleáris programjára, cserében az iszlám köztársaság elleni nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért.

Négy éve, 2018-ban a Donald Trump republikánus elnök vezette Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és visszaállította az amerikai gazdasági szankciókat. Válaszul az irániak elkezdtek elszakadni a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert megállapodás által előírt kötelezettségvállalásoktól.

Joe Biden amerikai kormánya jelezte, hogy vissza akar térni a megállapodáshoz. Irán azonban a szankciók feloldását és garanciákat követel arra, hogy Washington nem lép ki ismételten a JCPOA-ból. Teherán azt is követeli, hogy a Forradalmi Gárdát vegyék le a "terrorista szervezetek" amerikai listájáról, bár ez hivatalosan nem szerepel a "vörös vonalként" meghatározott feltételek között.

 

 

 

    Ali Bahadori Dzsahromi iráni kormányszóvivő szerdán reményét fejezte ki, hogy "kedvező" és "elfogadható" megállapodásra jutnak, ha az Egyesült Államok lemond a "Trump-módszerről", amely Teherán szerint nem volt összhangban a nemzetközi joggal.