Az elkövetkező hónapokban megérhetjük, hogy a gázolaj literenkénti ára meghaladja a 10 lejt (761 forint) - idézte a Maszol Remus Hîrceagăt, a Expense Reduction Analyst Romania tanácsadó cég munkatársát . Ami az elmúlt hónapokban történt a villanyáram és a gáz árával, az most megismétlődhet a kőolajjal, az egyetlen különbség az, hogy ez esetben nemigen vannak megoldások.

 

A romániai versenyhivatal ár-összehasonlító portálja szerint május 10-én, a prémium gázolaj literenkénti ára 9,14 és 9,39 lej között mozog a nagyváradi töltőállomásokon. Az üzemanyag a Gazprom és a Mol kútjainál a legdrágább, legkevesebbet pedig a Lukoilnál és a Petromnál kell fizetni érte.

 

Az olcsóbb fajta gázolaj ára erősen közelít a ára 8,78 – 8,9 lejes sávban helyezkedik el. Április utolsó hetében a gázolaj romániai átlagára 1,7 euró volt, ami éves szinten 59 százalékos drágulást jelent.

A benzin is drágult az elmúlt időszakban, de valamivel kisebb arányban. Jelenleg a prémium termékek ára nem haladja meg a 8,7 lej/litert, a standard benzinért pedig, szintén a versenyhivatal ár-összehasonlítója szerint, egyes kutaknál 8 lejnél valamivel kevesebbel kell fizetni.