Lucinda Creighton európai ügyekért felelős ír miniszter kedden üzletemberek előtt vázolta az ír gazdaság helyreállításában elért eredményeket, az ír-magyar kereskedelmi kapcsolatok alakulását, párhuzamot vonva a két ország által a gazdasági és pénzügyi kihívásokra adott válaszok között.

Elmondta, hogy az ír gazdaság a stabilizálódás jeleit mutatja, két év visszaesés után az idén már szerény mértékű gazdasági növekedésre lehet számítani. Az ország exportra támaszkodó növekedése a következő években már a belső kereslettől is támogatást kaphat, az IMF-EU pénzügyi támogatási program és a Nemzeti Helyreállítási Terv megalapozta a fenntartható növekedés felé vezető utat.

Tavaly a termékek és szolgáltatások iránt megnövekedett globális keresletnek köszönhetően Írország exportja 9,4 százalékkal emelkedett, ezen belül az áruexport 7,7 százalékkal, a szolgáltatás export 11,5 százalékkal. Az országnak a 2008-ban és 2009-ben elszenvedett veszteségeket teljes mértékben sikerült behoznia, sőt túl is szárnyalnia. Az export tavaly a valaha elért legmagasabb szintre emelkedett, 4,1 százalékkal haladta meg a 2007-es rekordot.

A miniszter elmondta, hogy Írország már maga mögött tudhatja a költségvetési átalakítási program kétharmadát.

Az MTI kérdésére, hogy Írország képes lesz-e a terveknek megfelelően 2012-ben visszatérni adóssága tőkepiaci finanszírozásához, a miniszter határozott igennel felelt. Emlékeztetőül: Leo Varadkar ír szállítás, turizmus és sport miniszter a Sunday Times május 29-i számában az ír kormánytagok közül elsőként fejezte ki kételyeit az ország adósságának tőkepiaci finanszírozhatóságával kapcsolatban a hitelezők által megkövetelt magas hozamok miatt.

Lucinda Creighton miniszter kedden Budapesten határozottan kijelentette, hogy Írország a terveknek megfelelően jövőre visszatér adósságának tőkepiaci finanszírozására. "Az ír kormány és a pénzügyminisztérium álláspontja a kérdésben egyértelmű és világos" - hangsúlyozta a miniszter. "A gazdasági növekedés az idén valahol 0,6 és 0,8 százalék között alakul. Gazdaságunk jövőre pedig tovább növekszik, és abszolút biztos vagyok benne, hogy a jövő év végére képesek leszünk visszatérni a tőkepiacra. Ezt a célt tűztük ki magunk elé. Az IMF is megerősítette, hogy az ír gazdaság a kijelölt úton halad, a kormány minden intézkedése hatékonynak bizonyult, ezért semmi ok nincs kételkedni abban, hogy az ország képes visszatérni a tőkepiacra."

Az IMF-EU segélycsomag kamatainak csökkentésére irányuló ír erőfeszítésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy Írország továbbra is törekszik a segélycsomag hitelkamatainak csökkentésére, és feltétlenül bízik igyekezete sikerében. A kérdést a paritás elve felől közelítik meg, mivel "az IMF-programban részt vevő két másik ország, Görögország és Portugália alacsonyabb kamatot fizet, mint mi" - mutatott rá.