Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Branislav Gröhling volt szlovákiai oktatásügyi miniszter felszólította a kormányt, hogy a növekvő energiaárak ellenére se zárja be az iskolákat - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Abszurdnak tartom, hogy pénzt takarítanak meg az energián azzal, ha hazaküldik a gyerekeket - fejtegette a politikus.

Minimális pénzt takarítanak meg, a családi élet bonyolult lesz a szülők számára, és a gyerekek a saját oktatásukkal fizetnek az energiaárakért. Ez elfogadhatatlan.

Ki kell fizetni!

Gröhling úgy véli, hogy az államnak fedeznie kell az iskolák által, a növekvő energiaárak miatt kérvényezett 56,8 millió eurót. Ha az iskolák nem kapják meg a teljes összeget, eladósodnak. Ha eladósodnak, nem pályázhatnak a helyreállítási tervből következő európai forrásokra sem.

A volt miniszter szerint a kormánynak megoldást kell találnia a háztartások és egyéb épületek energiatakarékosságára is. Hasonló lépések csak azután hajthatók végre az iskolákban, ha kompenzáltuk őket az energiaárakért.

Gröhling nem először akaszt bajuszt az új szlovák kormánnyal. Bírálta azt is, hogy konzervatív politikust akarnak kinevezni utódjának. Minden kormánynak joga van jelölteket választani. Furcsa azonban, amikor az oktatási miniszteri posztot betöltendő személy kiválasztásának első feltétele, hogy konzervatív legyen. Senkit sem érdekelnek a reformjai, az elképzelései vagy az, hogy orvosolandó problémákat észlel-e az oktatásban?