A lengyelek több mint fele mondja azt, hogy nincsenek problémái a szokásos havi kiadásaival, de ha valami váratlan elromlik, s ezért mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, az gondot okoz - írta a Rzecpospolita a Barometr Providenta felmérését idézve, amely a régióban jellemző eredményt hozott.

Kiderült, hogy 2017-hez képest 2 százalékkal nőtt azok száma, akiknek nincsenek pénzügyi problémáik, de továbbra is 44 százalék azok aránya, akiknél előfordul, hogy befolyó összegeik nem fedezik, kiadásaikat. Minden ötödik lengyel elismeri, hogy évente 1-2-szer pénzszűkében van, 11 százalékuknál ez 2-3 havonta előfordul ez.

A Barometr válaszadóinak 44 százaléka nagyon nehezen takarékoskodik lakása vagy annak egy részének felújítására, vagy akárcsak egy nagyobb javításra. A műszaki cikkek vásárlása, vagy az ünnepi ajándékok megvétele minden harmadik személynek okoz gondot, minden ötödik lengyel küszködik a nyaralás-telelés költségeivel. A megkérdezettek közel 10 százaléka nem engedhet meg magának spontán vásárlásokat, legyen szó akár nem tervezett élelmiszer-vásárlásról.