Ideiglenesen ismét leállítják a műtrágya legfontosabb alapanyagának számító ammónia gyártását - idézte a Maszol az Azomureș Rt. közleményét. A marosvásárhelyi vállalat a földgáz árával magyarázza az intézkedést.Az elmúlt napokban ismét megugrott a gáz ára, nevezetesen 80 euró/MWh-ról 120-130 euró/MWh-ra nőtt.

Ennek több oka van: az Európai Unióba irányuló orosz szállítás csökkenése, egy amerikai cseppfolyósított gázterminálnál bekövetkezett robbanás, valamint a gáztározók fokozott ütemű feltöltése, ami a kereslet növekedéséhez vezetett. Ezzel párhuzamosan csökkent a műtrágya világpiaci ára, mivel a mezőgazdaságban jelenleg a betakarítás jelenti a prioritást.

„Ami jelenleg a gázpiacon történik, az súlyosan érinti valamennyi európai műtrágyagyártót. Romániában folytatjuk a párbeszédet a hatóságokkal annak érdekében, hogy alkalmazzák az Európai Unió által nyújtott gazdasági támogatást, aminek köszönhetően Bulgáriában az ipar 72 euró/MWh árú gázt használ” – nyilatkozta Harri Kiiski, a vásárhelyi üzemet működtető részvénytársaság vezérigazgatója.

Egy normális évben a vásárhelyi gyár 1,6 millió tonna műtrágyát állít elő, aminek 75 százalékát belföldön értékesíti. Az ezernél több embert foglalkoztató cég tavalyi árbevétele 2,58 milliárd lej volt, a nyeresége pedig 86 millió lej. Az Azomureș 2021 decembere és az idei év májusa között egyszer már szüneteltette a termelést, mivel a roppant magas gázárak miatt nem lett volna kifizetődő.