Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden korábbinál nagyobb költségvetéssel, 660 millió lejes (56,3 milliárd forint) büdzsével indult el a roncsautóprogram klasszikus és bővített kiadása Romániában - írja a Maszol. A hagyományos roncsautó-programban a maximális támogatási összeg új autó vásárlásához eléri a 16 500 lejt (1,4 millió forint forint), míg a plusz roncsautóprogramban a maximális támogatás 54 000 lej (4,6 millió forint).

Ebben az évben közel 50 ezer magánszemély, vállalkozás és közintézmény iratkozott már be a roncsautóprogramokba és 28 ezer új járművet már meg is vásároltak az értékjegyekkel. A hangsúly egyre inkább a környezetbarát technológiák támogatására helyeződik. Az autópiac alakulása egyértelműen igazolja az ösztönző program sikerességét - véli a kormány.

Az idei évben az újonnan forgalomba íratott autóknál az elektromos és hibrid autók piaci részesedése meghaladta a dízel autókét. A plusz roncsautóprogram keretében idén már négyezer elektromos és plug-in hibrid autót vásároltak.

Magánszemélyek és közintézmények

A roncsautóprogramban egy leadott autóért 6000, két leadott autóért pedig 9000 lejes értékjegy jár (512 ezer és 768 ezer forint). Ezen felül az idei kiadásban 1500 lejes (128 ezer forint) ökobónusz jár minden 15 évesnél régebbi autó leadására.

A roncsautóprogramok keretében külön pályázati keretet biztosítanak a magánszemélyeknek, cégeknek és a közintézményeknek. Az őszi kiírásban november 25-ig lehet igényelni az értékjegyeket. A magánszemélyek az autókereskedőknél, míg a jogi személyek a Környezetvédelmi Alap internetes felületén iratkozhatnak be a programba.