A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 609 bázispont környékén mozgott az előző esti 607,5 bázispontos záró után. A magyar CDS-kontraktusok legutóbb április 23-án jártak a 600 bázispontos sávban.

Május elején még 500 bázispont alatti magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-tranzakciók azóta folyamatosan drágulnak, követve az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci hangulat romlását és a valutauniós tagországok ugyancsak emelkedő CDS-árfolyamait.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 609 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, vagyis a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama a hónap eleje óta több mint 100 ezer euróval emelkedett.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében mindazonáltal még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél még mindig hozzávetőleg 140 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

Egy másik nagy londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services csütörtöki adatai szerint a cég által a tágabb értelemben vett közép-kelet-európai térség szuverén adósságára kidolgozott iTraxx SovX CEEMEA CDS-index egésze is jelentősen, napon belül 12,36 bázisponttal, 3,72 százalékkal 344,75 bázispontra emelkedett.

A Markit iTraxx SovX CEEMEA index egy hét alatt 10,2 bázisponttal, egy hónap alatt 65 bázisponttal nőtt.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Az európai kockázati árazások emelkedését most már főleg a spanyolországi adósságválsággal kapcsolatos piaci félelmek hajtják.