Az ukrán elnök harckészültségbe helyezte a Krím mellett és a Donyec-medencében állomásoztatott csapatokat, közben az orosz hadsereg váratlan hadgyakorlatot kezdett az ország távol-keleti részén.

A szerdai üzengetés és vádaskodás után csütörtökön már élesebbé vált a helyzet. A legfrissebb fejlemények szerint Petro Porosenko ukrán elnök a legmagasabb harckészültségi fokozatot rendelte el csütörtökön a Krím és a szakadárok uralta Donyec-medencei területek közelében állomásoztatott összes ukrán katonai egységnél.

Emellett Ukrajna előre bejelentett hadgyakorlatba kezdett szerdától az ország déli részén. Kijev közben azt állítja: Oroszország jobban felszerelt csapatokat telepít az ukrán határra a Krímben.

A harckészültség váratlan ellenőrzése okán hadgyakorlatba kezdett az orosz hadsereg az ország távol-keleti részén. A műveletekben mintegy háromezer katona és 400 haditechnikai eszköz vesz részt.

Csütörtökön az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a haditengerészet gyakorlatozni fog a Fekete-tengeren: víz alatt érkező, szabotőrtámadások elhárítását gyakorolja.

Petro Porosenko ukrán elnök arra utasította a kijevi külügyminisztériumot, hogy kezdeményezzen telefonos párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia államfővel, Joe Biden amerikai alelnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.