Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mozambikban egyre gyakoribbá váltak a rajtaütéses támadások és a robbantásos merényleget. A dél-afrikai országban az Iszlám Állam terrorszervezethez (ISIS-hez) kötődő fegyveresek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR szerint legalább 4000 civilt öltek meg és közel egymillió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására a terrorakciók.

Mindezzel most azért kezdett el foglalkozni az afrikai népfelkelésekkel szemben passzív európai országok tömege, mert Mozambik hatalmas földgázkészletekkel rendelkezik. Noha a szén-hidrogén-tartalékok, ha hatékonyan kiaknázzák őket, megváltoztathatja Mozambik sorsát, valamint az egész világnak, hogy kezelje az orosz gázszállítás leállítása miatti hiányt, egyelőre csak ígéret, nem pedig a közeli jövő megoldása a helyzetre. Az Iszlám Állam által folytatott lázadás az afrikai ország egész gazdasági jövőjét veszélyezteti, és a harcosok elleni küzdelem immár nemzetközi szintű.

A harcosok ellen 10 nemzet katonái vették fel a harcot, köztük vannak a ruandai erők is, amelyek mostanra nagyrészt visszaszerezték az ellenőrzést Mozambik legészakibb Cabo Delgado tartományának egy része felett, ahol Pálma és Mocímboa da Praia található, ahol jelentős földgázfeltárások vannak. Az, hogy Mozambik és szövetségesei képesek-e teljesen felszámolni a lázadást, olyan kérdés, amely globális következményekkel jár, mivel az országok új cseppfolyósított földgázforrásokra (LNG) vadásznak.

Pedig az ISIS helyi sejtje eleinte kis létszámú csoportokból állt, amelyek botokkal és machetékkel csaptak le civil célpontokra. Aztán kedvükre zsákmányoltak fegyvereket a mozambiki rendőrségtől és hadseregtől. A machetekből AK-47-esek lettek, az AK-47-esekből pedig RPG-k és gránátok. A csoport az interneten kezdett követőket toborozni, és nagyobb városokat kezdett támadni. Az Ansar al-Szunna va al Dzsammá'éh vagy Sabáb néven ismert szervezetet végül 2021-ben az amerikai külügyminisztérium ISIS-Mozambiknak bélyegezte a harcosokat. Aggodalmat a gázkitermelés kapcsán az okoz, hogy már mobiladótornyokat is támadásba vettek a terroristák – derül ki a CNN cikkéből.

Szegénységből Oroszország 2.0-vá válhatnak

Mozambik a világ egyik legszegényebb országa, de földgázkészletei a régió egyik leggazdagabb országává teheti. 2010 elején hatalmas gázmezőt fedeztek fel a Rovuma-medencében, Mozambik és Tanzánia határának közelében. A már több mint 100 trillió köbméternyi bizonyított tengeri földgázkészlettel, egy iparági bennfentes Oroszországhoz - egy földgázóriáshoz - hasonlította a jövőbeli kitermelési potenciálját. Nem csoda, hogy a feltárás után a nagy olajcégek, például a francia TotalEnergies, az amerikai ExxonMobil és mások is megjelentek az országban.

Mivel az Európai Unió megpróbál leszokni az orosz földgázról Vlagyimir Putyin elnök Ukrajna elleni ukrajnai inváziója után, a Mozambikhoz hasonló, el nem kötelezett országokból származó jövőbeli forrásokra van szükség. Az afrikai ország fontos, mivel nagyon nagy lelőhelyről van szó; alacsony CO2-kibocsátású gázzal rendelkezik; ideális földrajzi elhelyezkedésű Délkelet-Ázsia számára, de Európát és Kelet-Ázsiát is kiszolgálhatja.

Sok iparági szakértő az LNG-t ideális átmeneti üzemanyagnak tekinti, amikor az országok a szénről a megújuló energiára térnek át az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, bár egyes klímaaktivisták szerint az átmenet során teljesen ki kellene hagyni az LNG-t, mert még tisztább üzemanyagként is hozzájárul a globális felmelegedéshez.

„A gáz ára bárhol a nyolcszorosa az ukrajnai invázió előtti árnak. Nem csak az árak emelkedtek hanem a kínálat rendelkezésre állása is szűkült. A világpiacok számára óriási jelentőségű, hogy több gáz – különösen LNG – álljon rendelkezésre” – mondta az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú diplomatája a CNN-nek, aki szorosan figyelemmel kíséri Mozambik helyzetét. (Bár az elmúlt időszakban új kitermelési lehetőségek nélkül is estek a gázárak.)