Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bosznia-Hercegovina 157 projekthez keres mintegy 5,5 milliárd eurós tőkét azon a nemzetközi befektetői fórumon, amely csak tovább növelheti az ország etnikai alapú megosztottságát - írja a Wall Street Journal.

A több mint 600 befektetőt vonzó találkozó célja, hogy a balkáni országban tervezett elsősorban energetikai, élelmiszeripari, turisztikai és infrastruktúra-fejlesztési programokhoz tőkét találjon.

A fórum eredményessége esetén segíthet az ország talpra állásában, egyúttal felszínre hozhatja annak etnikai megosztottságát is. Az elsősorban Törökországból, Szaud-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Katarból, Kuvaitból, Líbiából Egyiptomból Malájziából, Jordániából, Ománból, Iránból, valamint Horvátországból, Szlovákiából és Kínából érkezett befektetőknek szinte kizárólag a bosnyákok és horvátok lakta vidékeken tervezett projekteket mutatják be, míg a szerb-többségű országrészekben továbbra is Szerbia és Oroszország számít a legnagyobb befektetőnek.

A balkáni háborúk eredményeképp romba dőlt Bosznia talpra állítása eddig nem sikerült maradéktalanul. A mintegy 1,8 millió menekült egy része soha nem tért vissza az országba, s a nemzetközi segélyek ellenére a gazdaság talpra állítása sem volt sikeres.

A 40 százalék feletti munkanélküliséggel közdő országot politikai instabilitás is sújtja - az alkotmánya révén két közigazgatási egységre, a bosnyák-horvát föderációra és szerb köztársaságra osztott ország közös kormányzata mindeddig nem tudott felülemelkedni az etnikai ellentéteken.