Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma várhatóan felszólal a parlamentben, mivel egy újabb élesedő vitát kell elsimítania a kormánykoalícióban. Olaszország nem rég még az eurózóna jövőjét fenyegette a gyenge gazdaságával. Ezek az aggodalmak látszólag megszűntek amint Matteo Salvinit és pártját kijátszották a kormányzásból, és az 5 Csillag Mozgalom a Demokratikus Párttal (PD) tudott kormányra jutni.

Most ez az együttműködés is felbomlani látszik, miután a felek nem tudnak egyezségre jutni az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) reformjáról - írja a Reuters. Az 5 Csillag Mozgalom a módosításokat nem akarja megszavazni addig, ameddig a tervezett bankunió feltételei nem tisztázódnak, miközben a PD támogatja a meglévő terveket.

Az eurózóna 19 tagállama ebben a hónapban szavazná meg az ESM megreformálását, amivel a rendszernek szélesebb hatásköre lenne a pénzügyi válságok kezelésében, nagyobb beleszólása lenne a tagállamok költségvetési egyensúlyának és adóssághelyzetének felügyeletében.

A koalíciós viszály úgy fúrhatja meg az ESM megújítását, hogy épp Olaszország jelenti változatlanul a legkomolyabb kockázatot. Az országnak az össztermékének arányban 135 százalék körüli az államadóssága, és pont az 5 Csillag, akkor még Salvini Ligájával koalícióban kezdett el hadakozni az Európai Bizottsággal egy, a korábban vállalatnál jóval nagyobb költségvetési hiánypálya bejelentésével.

Az új kormánykoalíció megbízása megnyugtatta a piacokat, noha az érdemi gazdasági problémákra változatlanul fennállnak.