Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) képviselői "végleges politikai megállapodásra" jutottak a tervezetről - jelentette be az Európai Bizottság.

Az ETIAS révén lehetőség lesz előzetes ellenőrzésekre, és szükség esetén az utazási engedély kiadásának megtagadására az olyan, vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a schengeni térségbe kívánnak beutazni. Tanácsi tájékoztatás szerint a rendszer hozzájárul majd a belső biztonság javításához, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügy védelméhez és a határátlépés idejének lerövidítéséhez azzal, hogy már megérkezésük előtt azonosítja azokat a személyeket, akik valamilyen szempont alapján kockázatot jelenthetnek.

"A mai egyezség újabb fontos lépés a külső határok védelmében. Hatékonyabban feltartóztathatjuk azokat, akik veszélyt jelenthetnek a polgáraink számára, ha már előre tudjuk, hogy ki érkezik majd az Európai Unió határaira" - nyilatkozott az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Bulgária belügyminisztere.

Az Egyesült Államok elektronikus utasregisztrációs rendszeréhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. Ez a tervek szerint hét euróba kerülne, az engedély pedig három évig vagy a megadott úti okmány érvényességi idejének lejártáig lesz érvényes.

Az egyes online kérelmekben szereplő információkat automatikusan összevetik más uniós és releváns Interpol-adatbázisokkal, és ha a rendszer találatot jelez, az illetékes hatóságok manuálisan veszik kézbe az ügyet. Az engedély kiadásáról vagy elutasításáról legkésőbb a benyújtástól számított 96 órán belül döntenek.

Az utazási engedély nem biztosít majd automatikus beutazási vagy tartózkodási jogot, a végső döntést a határőrség hozza meg.

A rendszer felállítását még hivatalosan is jóvá kell hagynia a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.