Az új évvel új szabály lépett érvénybe Oroszországban, amely nagyon sok embert érint - derül ki a Moscow Times cikkéből. A tűzbiztonsági rendszabályokat szigorították meg, mégpedig azzal, hogy megtiltották az autókban és a vonatszerelvényeken utazóknak, hogy az ablakon keresztül kidobják az elszívott cigaretták csikkjét a járművekből.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma azzal indokolta a változtatást, hogy a 2017 januárja és szeptembere között fellángolt tüzek miatt összesen több mint 5200-an vesztették életüket az országban. Összesen 95 ezer tűzesetet jegyeztek fel a moszkvai statisztikusok. Azt nem részletezték, hogy ezek közül mennyit okozhatott eldobott csikk, ám az kiderült a módosításból, hogy 2018 elejétől a vasúti szerelvényeket fűtő szénkályhák hamuját is tilos kiönteni a szabadban.

A tűzbiztonság javítása azonban nem állt meg a dohányosokkal szembeni követelmények szigorításánál. Az új szabályok előírják a földtulajdonosoknak, hogy rendszeresen gereblyézzék össze a telkükre kerülő szemetet, továbbá le kell kaszálniuk a rétjeiket. Ezzel igyekeznek megelőzni az eldobott cikkek káros hatásának kitett gyúlékony anyagok felhalmozódását.

A Moscow Times - tűzoltók és más mentési tevékenységet végző szakemberek elmondása alapján - felhívja a figyelmet egy további körülményre is, ami a tüzek elszaporodásához vezetett. Az elmúlt években tömeges elbocsátások voltak a tűzoltóságoknál, elhanyagolták a kiképzést és bürokratikus akadályokat emeltek a hatékony ügyintézés elé, ami megbénította az orosz katasztrófavédelmi szervezeteket.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.