Kanada pénteki bejelentése szerint a most kivetett vámokból származó bevétel együttes értéke mintegy 16,6 milliárd kanadai dollár (12,8 milliárd dollár, 1 kanadai dollár=211,32 forint), ami nagyjából fedezi az amerikai vámemelés hatását. Kanada két listát állított össze. Az egyikbe azok a termékek kerültek, amelyeknek az importvámja 25 százalékra emelkedik, míg a másik listán szereplőké 10 százalékra nő.

Az első kategóriába olyan termékek kerültek, mint például a vasútépítéssel kapcsolatos fémtermékek, továbbá fémcsövek és fémdrótok. A másik kategóriába került például több élelmiszeripari termék (joghurtok, cukorkát, narancslevek, kávé), és ide sorolták a mosószereket, a WC-papírt, a játékkártyákat és hálózsákokat.

Donald Trump amerikai elnök március 23-án jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie. Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról, de egyelőre nem sikerült tető alá hozni a megállapodást.

Ezután Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra. Kanada az Egyesült Államok legnagyobb acélszállítója, a teljes amerikai importon belül Kanada részesedése 16,7 százalék.