A holland gazdaság zakatol, miközben az ország élén a március 15-ei parlamenti választások óta ügyvezető kormány áll - kezdi beszámolóját a Bloomberg. A Mark Rutte vezette kabinet hamarosan bemutatja 2018-ra szóló költségvetését, amely a várakozások szerint semmi rendkívülit nem tartalmaz majd. Sokak hálát adnak ezért az égnek.

Miközben ugyanis a fél évvel ezelőtti választásokon a parlamentbe jutott pártok saját fontosságuk tudatában alkudoznak a koalíciókötésről, a gazdaság száguld. A hét elején már 185 napja működött kormány nélkül az ország - a második világháború óta ez a második leghosszabb ilyen periódus -, ami láthatóan jót tesz az országnak.

Lenne ok az idegességre

Számít-e az, hogy Hollandia élén ügyvezető kormány áll? - teszi fel a kérdést Marieke Blom, az ING Groep NV vezető elemzője. Nem, őszintén szólva egyáltalán nem - adja meg a választ. A gazdaság jó helyzetben van, s bár néhány tennivaló még lenne, például az adórendszerben, ám ezek egyáltalán nem sürgősek.

Pedig a külső környezetben számos olyan folyamat zajlik, ami keresztebe tehetne a hollandoknak. A Donald Trump amerikai elnökké választását követő aggodalmak, nevezetesen, hogy megromlik az USA és Európa viszonya, a brexittel kapcsolatos tárgyalások, amelyek érintik a holland exportot is vagy a franciaországi választások, amelyeket gazdasági reformok követnek, mind visszafoghatnák a gazdaságot.

No problem!

De nem teszik. A GDP a második negyedévben 1,5 százalékkal volt magasabb, mind egy évvel korábban, és mind az ING, mind az ABN Amro Group, mind a Rabobank emelte éves növekedési prognózisát. A pénzügyi szolgáltatók immáron háromszázalékos bővülést várnak, amely még a nyugat-európai országoknál gyorsabban haladó kelet-közép-európai országok esetén is szép teljesítménynek minősülne.

Ha a jóslat teljesül, akkor Hollandia jobban fog muzsikálni, mint Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország, illetve az eurózóna átlagosan - derül ki az előrejelzések összehasonlításából. Szakértők szerint mindez a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági válságra válaszul hozott intézkedéseknek köszönhető.

Elöregedésálló rendszer

Ezek nem voltak éppen népszerű változtatások. Emelték a nyugdíjkorhatárt és a csökkentették az egészségügyi ellátás keretében adott juttatásokat. Ezek eredményeként Hollandia előnybe került más EU-tagállamokkal szemben a társadalom elöregedése okozta probléma kezelésében. A szakértők szerint az adórendszer megérett a reformra, de ez egy hosszabb távú probléma.

Az is szerencsés körülmény, hogy úgy tűnik, a pénzügyi rendszer végre kiheverte a 2008-as összeomlást. A pénzügyi szolgáltatók feltápászkodtak, ami a többi vállalatnak is jelzi, hogy kezdhetnek bízni a tartós fellendülésben, ezért eljött az ideje a befektetéseknek - magyarázza Hans Schenk, az Utrecht University professzora.

A holland kormány a válság idején államosította a pénzügyi cégeket, ám az elmúlt hetekben csökkentette részesedését az ABN Amróban és eladta tulajdonrészét az ASR Nederland biztosítótársaságban.

Zakatoló motorok

A holland gazdaság motorját adó vállalatok zakatolnak. Az ASML Holding, a chipgyártó gépek specialistája 25 százalékos árbevétel-növekedést vár 2017-re. A DMS vitamincég kilenc éve a legnagyobb negyedéves profitját érte el április és június között. A Royal Philipset igazából csak az USA egészségügyi rendszerének várható változásai érintik, amelyek miatt visszaeshetnek az ottani gyógyszervásárlások. A Shell jobban aggódik az olajár alakulása miatt, mint hogy lesz-e kormánya Hollandiának.

A politikai ugyanis zakatolás helyett inkább csak üresben pörög. A választási porondot Rutte konzervatív pártja hagyta el győztesen a nagy vesztes a populizmus volt, amely Európa-ellenes fellépésével ártott volna a gazdaságnak. Mivel Mark Rutte vezette a szavazás előtti kormányt, ezért ő az ügyvezető miniszterelnök is, ám felhatalmazás híján nem kezdhet nagyobb költekezésbe.

A tény, hogy nincs olyan vezetés az ország élén, amely parlamenti többségére alapozva határozott politikát folytathatna, valójában hasznos - véli Blom, az ING elemzője. Egy ilyen kormány esetleg újabb gazdaságösztönző költekezése kezdene, hogy növelje népszerűségét, miközben a gazdaság a saját erejéből is elég jól muzsikál, ezért felesleges rángatni.

(A nyitókép forrása: AFP)