Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tett egy utolsó utáni ajánlatot az athéni kormánynak - jelentette a Reuters. Ha még kedden, azaz még azelőtt elfogadnák ezt, hogy éjfélkor lejár az érvényben lévő EU-IMF segélyprogram határideje, akkor szerdától folytathatnák Görögország támogatását. Az indítvány értelmében Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek kellene a tettek mezejére lépnie, mégpedig íziben.

Nevezetesen még kedden írásos nyilatkozatot kellene tennie arról, hogy kormánya elfogadja a EU és az IMF vasárnap nyilvánosságra hozott megállapodástervezetét. Ennek a vállalásnak az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport rendkívüli keddi üléséig el kellene jutnia Brüsszelbe. Emellett a kormányfőnek vállalnia kellene, hogy a vasárnap kitűzött népszavazás előtt az "igen" mellett kampányol, azaz a szavazóknak is azt ajánlja, hogy fogadják el a hitelezők ajánlatát.

A hét végi megállapodástervezet egy feltűnő engedményt tartalmaz a donorok részéről a korábbiakhoz képest. Eszerint a szállodai szolgáltatások nem a 23 százalékos, legfelső áfakulcs alá kerülnének hanem a 13 százalékos sávba. Ezenkívül még lehetnek benne apróbb módosítások, amelyek a görögöknek kedvezőek.

Adósságcsökkentést kapnak

Még fontosabb azonban, hogy az Európai Bizottság egy az adósságcsökkentésre vonatkozó elemmel is kiegészítette ajánlatát. Eszerint, ha a görög miniszterelnök megteszi, amit várnak tőle, akkor az eurócsoport megismétli az előző görög kormány és a donorok 2012-es megállapodásában szereplő hitelkönnyítési vállalásait. Nevezetesen, hogy meghosszabbíthatják a kölcsönök futamidejét, csökkenthetik a kamatokat és kiterjeszthetik az eurózónás hitelek kamatainak fizetési moratóriumát. Mindezt már idén októberben megtehetik.

Ciprasz levelének nem csupán az eurócsoport vezetőjéhez, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterhez, hanem Junckerhez, Angela Merkel német kancellárhoz és Francois Hollande francia államfőhöz is el kellene jutnia. Az első görögországi reakció ugyanakkor nem valami biztató. Úgy tűnik, hogy az athéni kormány feje nem változtat eddig álláspontján, miszerint a donorok ajánlata "megszégyeníti" Görögországot. Egy kormánytisztviselő, aki érdeklődéssel hallgatta a legvégső ajánlatot, csak ennyit reagált: Alekszisz Ciprasz "nemmel" fog szavazni vasárnap.