Az akcióban az ECB, a Federal Reserve és a brit jegybank mellett Kanada, Svédország, Svájc központi bankjai is részt vettek. A japán jegybank nyilatkozatban támogatta a rendkívüli akciót. A 0,5 százalékpontos vágás nyomán az eurózóna alapkamata 3,75, az USA-é 1,5, Nagy-Britanniáé 4,5 százalék lett.

A brit jegybank közleménye szerint a jelenlegi pénzpiaci válság során a jegybankok mindvégig konzultációt folytattak és együttműködtek, a mostani összehangolt fellépés is ennek eredménye.


Az energia- és más nyersanyagok árának csökkenésére reagálva az inflációs nyomás is csökkenni tudott számos országban az elmúlt időszak során - írja a BoE közleménye. A pénzpiaci válság felerősödése jelentős veszélyeket rejt a gazdasági növekedésre, egyúttal tovább csökkenti a felfelé mutató inflációs kockázatokat, lehetőséget nyújtva ezzel a kamatcsökkentésre.


Az Egyesült Királyságban annak ellenére éltek a kamatvágás eszközével, hogy a fogyasztói infláció augusztusban 4,7 százalékosra emelkedett. Az elmúlt időszakban bevezetett energiaár-emelések hatására a várakozások szerint egészen 5 százalékig fokozódhat a pénzromlás mértéke, ám a BoE előrejelzése még az év vége előtt a jelenleginél mérsékeltebb adatokat vár. A jegybanki testület egyelőre nem tart a bérek korrekciójából fakadó másodlagos inflációs kockázatoktól, egyúttal üdvözli a nyersanyagok, közük az olaj árfolyamának csökkenését.


A Bank of England közleménye felhívta a figyelmet a nemzetközi hitel- és pénzpiacok romló helyzetére, valamint a tőzsdepiacokon tapasztalt nagyarányú esésekre, minek hatására számos országban fel kellett függeszteni a kereskedést. Az Egyesült Királyságban továbbra is a lakossági és vállalati hitelek költségeinek emelkedését jelzi előre a jegybanki közlemény.


A BoE monetáris tanácsa egyúttal azt is jelezte, hogy a jelenlegi kamatcsökkentő akciótól nem várható a pénzpiacok jelenlegi problémáinak megoldása, amelyet csak a bankszektorban végrehajtott nagyarányú tőkeemeléstől lehetne elvárni.