Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Málta, Ciprus, Belgium és Lengyelország tett lépéseket a költségvetési egyenlege javítása érdekében, Magyarország viszont sajnos nem - mondta Olli Rehn, az EU gazdasági biztosa a túlzottdeficit eljárással kapcsolatban.

Magyarország is tett lépéseket, de ezek nem bizonyultak elégnek, hogy hitelesen pótolják a költségvetés hiányát, a javító intézkedések ugyanis nem fenntarthatóak - mondta Rehn. Az egyenlegjavítás egyszeri tételekkel történt, többek között a magánnyugdíjpénztárak pénzének átemelésével - enélkül viszont több, mint 6 százalékos lett volna a hiány. Ezért az EU szerződés 126. cikkelye alapján új szakaszba lépteti az eljárást.

Rehn hangsúlyozta, több kormány hozta össze a magyar deficitet, hiszen 2004 óta folyik a túlzottdeficit eljárás, amelynek határidejét már kétszer is kitolták. Pénzbírságot az ország nem kaphat a hatos csomag alapján (hiszen nem tagja az eurózónának), ám az EB megvonhatja a transzfereket - zárta sajtótájékoztatóját Rehn.

A transzferek - többek között a kohéziós és a strukturális alapokból Magyarországra irányuló támogatások - felfüggesztéséről ezek után az európai pénzügyminiszterek (ECOFIN) következő ülésén döntenek majd: ha az ECOFIN elfogadja a Bizottság értékelését, akkor az ügy visszakerül az EB-hez, amely ezután szabad hatáskörben dönthet a szankciókról. Némi irónia az eseményben, hogy éppen az a hatos csomag vezethet a transzferek felfüggesztéséhez, amelynek elfogadtatását korábban a magyar EU-s elnökség a legnagyobb sikerének tartotta.

Az Európai Bizottság még nem fejezte be a problémás magyar törvények elemzését, ám fenntartja a jogot, hogy teljes jogkörével büntesse az országot - közölte Brüsszelben az EB szóvivője.

Csupán a jövő héten, január 17-én végez a magyar alaptörvény, a sarkalatos törvények és a problémásnak talált intézkedések elemzésével az Európai Bizottság, ezt követően azonban valóban beindíthatja a szabálysértési eljárást az uniós szerződés 258. cikkelye alapján - mondta az EB szóvivője.

Az EB szóvivője három ügyet emelt ki: a jegybank, a bírói kar, valamint az adatvédelmi hivatal függetlenségével kapcsolatos. A szóvivő hangsúlyozta, az EB reménykedik benne, hogy Magyarország lépni fog a kritizált döntések és törvények kijavítása irányába, és garantálja az európai értékek érvényesülését.