Az Európai Unió léte veszélybe került. Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval - írja Soros György Project Syndicate-en megjelent írásában, amelyet a hvg.hu közölt.

A magyar származású amerikai milliárdos írásában hangsúlyozza: a túlélésért Európának radikálisan kell cselekednie, és újra fel kell találnia magát.

A problémák közül mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni, amelyben az EU állampolgárai azután veszették el bizalmukat, hogy a hatóságok képtelenek voltak kezelni a krízist.

Egész Európát összezavarta a menekültválság. Gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot. Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését.

Piszkos üzletekre megy el a pénz

Soros György elismeri, hogy az EU-nak meg kell védenie külső határait, de szerinte nyitva is kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni: egy teljesen zárt Európa-erőd ugyanis nemcsak a nemzetközi joggal ellentétes, de teljesen lehetetlen is.

A milliárdos ugyanakkor hangsúlyozza írásában: sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni. A dublini szabályozást azonban sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni, szerinte ugyanis ez felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért; és a katasztrofális politikai következményekért.

Soros szerint emellett támogatni kell az Afrikában és a fejlődő világban a demokratikus szándékú kormányokat egy "afrikai Marshall-segéllyel" - így nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de a rendezett bevándorlás megszervezése is lehetővé válna, amin azt érti, hogy a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntessé válhatna.

Ettől azonban még messze állunk: Európa országai nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt, amelynek eredménye, hogy a rendelkezésre álló amúgy is kevés pénz nagy része diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el - mutat rá írásában.

Mit lehetne tenni?

Egy sikeres afrikai Marshall-tervhez Soros szerint évente 30 milliárd euróra lenne szükség, amelynek előteremtésére egy olyan pénzügyi megoldást javasol, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez. Soros emellett alulról jövő, közös kezdeményezéseket szorgalmaz, illetve az uniós szervek irányítása és a civil mozgalmak kombinálását.

A filantróp szerint a területi dezintegrációt is kezelni kell. Az EU-t olyan szervezetté kell tenni, amelyhez az épp a kiválás útjára lépett Nagy-Britannia ismét csatlakozna. Ez egy olyan Európa lenne, amelyben egyértelműen megkülönböztetjük az uniót és az eurózónát, de azt is be kell vallani, hogy az euróval súlyos gondok vannak, amelyeket meg kell oldani.

A magyar származású milliárdos úgy véli, hogy többsebességes Európa helyett többsávos Európát kell építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetősége van.

Képünk forrása:  Nyílt Társadalom Alapítvány