Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai elnökválasztási harc új fejleménye, hogy az elmúlt időszakban megjelent néhány olyan közvélemény-kutatás, amely szerint Donald Trump ingatlanmágnás, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje nyerhet a novemberi elnökválasztáson. Az eddigi felmérések egyhangúan Hillary Clinton volt külügyminisztert, a Demokrata Párt jelöltjét hozták ki esélyesnek.

Érdemes azonban kicsit jobban körülnézni az előjelzések között, mielőtt elfogadjuk, hogy lényegesen megváltoztak volna a verseny kimenetelének esélyei - írja Tim Mullaney, a MarketWatch publicistája. Warren Buffett a tőzsdével kapcsolatban megfogalmazott véleménye igaz lehet a politikára is, a befektetések természete hasonlíthat a választások természetére.

Rövid táv, hosszú táv

Buffett szerint a rövid távú véleménynyilvánítások, amelyek a tőzsdén a gyors vásárlásokban és eladásokban, a politikában pedig a közvélemény-kutatásokban jelentkeznek, szavazási mechanizmusok, amelyek hosszabb távon tévedésnek, azaz rossz várakozásnak, előrejelzésnek bizonyulnak.

Ezzel szemben a hosszabb távú véleménynyilvánítások, a hosszú távú befektetések és a komoly téttel bíró politikai választások mérlegelő mechanizmusok, amelyek megmutatják a befektetők és a szavazók átgondolt, értékítéletét. Ezek rendszerint helyes - a döntéshozók várakozásait teljesítő - döntéseket eredményeznek.

Gazdasági alapok

A politikában a mérlegelés kiindulópontja a gazdasági alapokban keresendő. Ebből kiindulva a Moody's Analytics, az USA legnagyobb gazdasági tanácsadó cégének szakértői úgy látják, hogy a demokraták nyerik az elnökválasztást. Megjegyzendő, hogy a szervezet választási modellje helyesen jelezte előre az esélyeket 2008-ban és 2012-ben.

Ez a modell azt mutatja, hogy a volt külügyminiszter 332 elektort szerezhet novemberben, míg az ingatlanbefektető 270-et. Az összes állam úgy szavazhat, mint 2012-ben, egyszerűen azért, mert az emberek zsebét közvetlenül érintő mutatók annak kedveznek, aki Barack Obama elnök utódaként tudja eladni magát.

A lakásárak nőnek, a benzin olcsó, a jövedelmek emelkednek, a választók lényegében "jóváhagyták" Obama elnök teljesítményét még azelőtt, hogy Clinton elkezdhette volna "újraértékesíteni" a leköszönő előd sikereit. Két dolog változtathat ezen a képen: ha valamilyen oknál fogva összeomlik a volt külügyminiszter elfogadottsága vagy ha megugrik a benzin ára - mondja Dan White, a Moody's közgazdásza.

Csendes többség

Az adatok világosak: a munkanélküliségi ráta öt százalék, fele a nyolc évvel ezelőttinek, és 2016 második felére 4,7-4,8 százalékra zsugorodhat. A legalább egy éve munkában állók órabére 3,4 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, a benzin ára gallononként 3,75 dollárról 2,40-re esett két év alatt, ami átlagosan évi 900 dolláros (250 ezer forint) megtakarítást hoz a családoknak.

Más összehasonlítások is pozitív képet mutatnak. A Sentier Research jövedelemindexe, amely 2000 januárját veszi 100-nak 99,9-en állt legutóbb, szemben a 2011. augusztusi 10,3-mal. Más szóval a jövedelmek visszatértek az internetboom csúcsán elért szintjükhöz. Hiába éltetik Trumpot hangosan az elégedetlenkedők, a csendes többség alapvetően elégedett a helyzetével.

Nem automatikus

Ez nem jelenti azt, hogy Hillary Clinton hátra dőlhet. A szakértők szerint be kellene fejeznie, hogy a gazdaság "felélesztéséről" beszél. Ezt a munkát, ahogy jelezte, férjére, Bill Clintonra bízná, akiről ilyen szempontból jó emlékeik vannak az amerikaiaknak.

A politikai elemzők szerint az rendben is van, hogy Bill Clintont emlegeti - ne hallgasson a feministákra, akik a volt elnök nőügyei miatt eltanácsolják ettől -, de hagyja az élénkítés ismételgetését. Ehelyett azt hangsúlyozza, hogy máris beindult a gazdaság.

Az elmúlt két képviselő- és szenátorválasztás ezt a javaslatot támasztja alá. A demokraták túl sok időt és energiát fecséreltek arra, hogy megfeleljenek a szociális kérdéseket felvető civil szervezetek elvárásainak, ahelyett, hogy a 2008-2009-es recesszió utáni fellendülésről beszéltek volna. El is bukták előbb képviselőházi, majd szenátusi többségüket.

Csak meg kell ismételni

Hillary Clintonnak csak meg kell ismételnie azt, amit férje csinált a demokraták 2012-es konvencióján, aki agyonfényezte Obama teljesítményét. Az elnök erre viccesen a dolgok elmagyarázása-ügyi miniszternek nevezte.

De van másik példa is. Az idősebb George Busht, Ronald Reagan elnök alelnökét azzal adták el az amerikai népnek 1988-ban, hogy vele gyakorlatilag egy harmadik Reagan-periódust kaphatnak. És Obama elfogadottsági indexei jobbak, mint a republikánus vezetők akkori mutatói.

Nem oda Buda

Nem minden szakértő ért azonban egyet azzal, hogy a várható republikánus jelölt nem tudja gazdasági téren előzni versenytársát. Bob Janjuah, a Nomura vezető külsős szakértője úgy véli, jobb lenne az USA-nak, ha Donald Trumpot választanák elnöknek november 9-én.

Szerinte nagyobb az esélye annak, hogy az ingatlanmágnás csökkentené az adókat és más lépéseket is tenne annak érdekében, hogy javítsa a gazdaság munkahely-teremtő képességét és erősítse a vérszegény GDP-növekedést - mondta a szakember a CNBC-nek.

Clinton viszont minden bizonnyal fenntartaná a jelenlegi státus quót, ami végül is egy patthelyzet, mivel a kongresszus a republikánusok kezében van, míg az elnök demokrata. Janjuah szerint az USA-ban nem folyt hiteles költségvetési politika 2008 (Obama hatalomra kerülése) óta.

Jó szín az egy szín

Trump győzelmével kimozdulhatna a fiskális döntéshozatal a holtpontról, mivel egyszínűvé válna a törvényhozó és a végrehajtó hatalom. A hivatalos adatok szerint az USA GDP-je 0,5 százalékkal bővült az első negyedévben a 2015. október-decemberi 1,4 százalék után, azaz úgy tűnik, volna min javítani.

Az üzletember, aki nem tagja a republikánus pártnak, így a washingtoni politikai elit ellenfeleként szállt ringbe - váratlanul kiütve összes profi ellenfelét -, azt ígérte, hogy két elnöki ciklus alatt eltünteti az USA 19 ezer milliárd dolláros államadósságát, miközben ezzel egyidejűleg csökkenti az adókat.

A konzervatívokhoz közel álló Washinton Post szakújságírói kiszámolták, hogy ehhez regnálásának minden egyes évében 13-24 százalékkal kellene bővülnie az USA GDP-jének. Janjuah szerint a kongresszussal együttműködve Trump hatásos gazdaságpolitikát folytathatna.

Csak nem?

Erre ad némi esélyt, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke jelezte: együtt tudna dolgozni Trumppal. Ezt egyelőre nyilvánosan még nem erősítette meg, de a háttérben elképzelhetőnek tartotta, hogy meg tudnak egyezni az intézkedésekről.

Janjuah nem az egyetlen, aki pozitívan látna egy Trump-adminisztrációt. Peter Morici, a Marylandi Egyetem közgazdász professzora ugyanerről beszél, igaz, más indokkal. Szerinte Clinton Obama módszerét használná, ami nem más, mint a gazdaság mikromenedzsmentje kormányzati szabályozással.

Ez érzékelhetetlen hatással járt az elmúlt nyolc évben. Az ingatlanmágnás azonban radikálisan változtathatna rajta.