Argentína szerette volna átütemezni adósságait, ebbe viszont két amerikai fedezeti alap nem egyezett bele. Az ügy bíróság elé került az Egyesült Államokban, és elrendelték, hogy Argentínának fizetnie kell azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-es összeomlása után. (Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.)

Argentína azonban nem teljesítette egy 2033-as lejáratú diszkont államkötvény június 30-án esedékessé vált 539 millió dolláros kamattörlesztését, így viszont a többi adósságát sem törleszthette, bár elvileg képes és hajlandó is fizetni. A feleknek az érintett kötvény kibocsátási feltételrendszerében 30 napos türelmi időszak állt rendelkezésükre, hogy megegyezésre jussanak, Axel Kicillof argentin gazdasági miniszter ugyanakkor közölte, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre.

"Nem fogunk aláírni olyan megállapodást, amely veszélyezteti valamennyi argentin jövőjét" - mondta a politikus. A csődre való utalásokat elhárította, és kijelentette: országa állampolgárai megőrizhetik nyugalmukat, a csütörtöki nap éppen olyan lesz, mint bármelyik másik, és a világ forog tovább.

A leminősítés már megvan

Szelektív nem törlesztő (SD) kategóriába sorolta vissza Argentína már eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolásait a Standard & Poor's (S&P) szerdán. A cég egy ideig még várt a csődosztályzat megállapításával, mert látott esélyt az argentin kormány és az érintett amerikai kötvénybefektetők közötti megegyezésre.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, szerda éjjel jelentette be, hogy az "SD" kategóriába sorolja vissza Argentína hosszú és rövid futamidejű szuverén devizaadósságát a "CCC mínusz/C" besorolásból, noha a döntés bejelentésekor még nem dőlt el, hogy a dél-amerikai ország megegyezésre tud-e jutni a befektetőkkel.
Argentína volt a világ legkockázatosabb szuverén adósa a McGraw Hill pénzügyi szolgáltató konglomerátumhoz tartozó S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport idei első negyedéves országkockázati listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, cds) árazása alapján állapította meg a rizikósorrendet -, és a dél-amerikai ország vezette a cég előző negyedévi hasonló listáját is.

A Markit Financial Information Services piaci adatszolgáltató cég július eleji kimutatásában Argentína szuverén cds-tranzakcióinak középárfolyama 1700 bázispont feletti szinteken mozgott a londoni piacon. A világ egyetlen más országának államadósságát sem terhelik ilyen mértékű csődbiztosítási díjak.

A piaci szereplők Argentínát e mérce alapján pontosan százszor kockázatosabb államadósnak tekintik, mint például az Egyesült Államokat.