A Gazpromnak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia jogszerűen jár-e el akkor, amikor Oroszországból importált gázt értékesít Ukrajnának - tette világossá újra az orosz gázmonopólium álláspontját az ITAR-TASS. Az ügy apropója, hogy a duma képviselői tájékoztatást kértek a cégtől a reexportról.

Becslések szerint Ukrajna 1,7 milliárd köbméter orosz gázt kapott idén Szlovákiától, Magyarországtól és Lengyelországtól azokon a vezetékeken, amelyeken korábban csak keletről nyugatra áramlott az orosz gáz. A négy ország gázvállalatai összefogtak annak érdekben, hogy megteremtsék az ellentétes irányú szállítás technikai feltételeit - fejtette ki Alekszej Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese a moszkvai parlament ez ügyben vizsgálódó képviselőinek felelve.

Felpörgő reexport

A duma ipari bizottságának vezetője, Vlagyimir Gutjenyev a múlt hónapban levében fordult a nagyvállalathoz, arra kérve annak vezetőségét, hogy adjon pontos tájékoztatást arról, mi igaz reexprotról megjelent hírekből. Erre reagált Medvegyev, leszögezve, hogy az Ukrajnával határos európai uniós országok és Kijev 2012-től dolgozik a gázáramlás megfordításának lehetővé tételén.

Teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ennek eredményeként Ukrajna olyan orosz gázhoz jut, amelyet nem neki, hanem a Gazprom európai fogyasztóinak szántunk, úgynevezett virtuális visszaáramlás formájában. E szállítások jogszerűsége kétséges - derült ki Medvegyev válaszleveléből. A visszaáramlásban 2012 és 2014 között összesen 3,8 milliárd köbméter gázt kapott az ukrán vevő, amelynek majdnem 45 százaléka esett az idei évre - tette hozzá a cégvezető.

Ukrajna-törvény

Gutjenyev az orosz hírügynökség tudósítása szerint kijelentette, hogy képviselőtársaival egy olyan törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, amely meg fogja akadályozni a reexportot. Az "Ujrajna-törvénynek" nevezhető jogszabály meg fogja tiltani az orosz exportőröknek a nyersolaj, az olajszármazékok és a földgáz értékesítését olyan országoknak, amelyek azt továbbexportálják az orosz gáz árával tartozó államoknak.

A jogszabály nyilvánvalóan Kijev ellen irányul. A Gazprom júniusban állította le Ukrajna gázellátását, miután nem tudott megállapodni a vevővel az energiahordozó áráról, továbbá a korábbi tartozások törlesztéséről. Az orosz álláspont szerint Ukrajna 5,3 milliárd dollár értékű gáz árát nem fizette ki. A fejek jelenleg egy féléves átmeneti megállapodásról tárgyalnak, amelyben Kijev ezer köbméterenként 385 dollárt fizetne a gázért és több részletben kifizetné az adósságnak azt a részét, amelyet elismer, azaz nagyjából 3 milliárd dollárt.