Meglehetősen fakó befektetői érdeklődés mellett keltek el a csütörtökön felkínált négyéves magyar állampapírok és a forint kilenc hónapja nem látott szintre gyengült az euróval szemben - írja a Wall Street Journal. Úgy tűnik, Magyarország lemarad a Fed monetáris enyhítése előtt kibontakozó pénzszerzési versenyben.

A Magyar Nemzeti Bank lazítása, amelynek eredményeként a másfél évvel ezelőtti hét százalékról 2,85 százalékra zsugorította az alapkamatot, eddig bevált. A legutóbbi 15 bázispontos mérséklés azonban nagyobb volt a 10 bázispontos piaci várakozásnál, továbbá a piac fél szemmel már a Fedre figyel. A befektetői hangulatot ugyanis alapvetően az amerikai jegybank monetáris enyhítésének visszavonása határozhatja meg 2014-ben.

Magyarország 20 milliárd forint értékű 2018. áprilisi lejáratú kötvényt bocsátott ki, amire mindössze 20,687 milliárdnyi ajánlat érkezett. Az AKK erre 15 milliárd mérsékelte a felkínált mennyiséget. Végül a két héttel ezelőtti 4,32 százalékos hozam helyett 4,05 százalékon keltek el a papírok.

Fakuló vonzerő

Ez kedvező a befektetőnek: a 2018. júniusi olasz kötvény csak 2,28 százalékos, a hasonló portugál papír csak 3,61 százalékos hozamot kínál - derül ki a Tradeweb kereskedési site adataiból. Ugyanakkor az utóbbi két ország az eurózóna tagja, ami erősen mérsékli papírjaik kockázatát.

A kötvénypiacokon az elmúlt időszakban megugrott forgalom leradírozta a magyar adósságok előnyét más országok állampapírjaival szemben, igaz, az ötéves papírok piacán a brazil real és a török líra után még mindig a magyar forintkötvények muzsikálnak a legjobban - hívja fel a figyelmet Demetrios Efstathiou, a Standard Bank régiós elemzője. A magyar kötvények megőriztek valamit kiugró vonzerejükből, de nem annyit, hogy minden egyéb ajánlatot lefőzzenek. A tízéves kötvények piacán a bank már inkább a devizakötvényeket ajánlja ügyfeleinek.

Előznek a lengyelek

Magyarországnak kemény versenypályán kell megküzdenie a külföldi befektetőkért, akik találnak hasonló feltörekvő piaci papírokat földrajzilag hozzájuk közelebb eső vidékeken is. A közvetlen szomszédságban Lengyelország szintén tegnap lépett piacra két-, négy-, öt- és tízéves kötvényekkel, amelyekből szemben a magyar ÁKK-val tervezettnél többet tudott eladni.

A lengyel adósságot biztonságosnak tekinti Daniel Karnaus, a svájci Vontobel vagyonkezelő cég portfóliómenedzsere. Nem kínál valami nagy hozamelőnyt másokkal szemben, de nincs mért aggódni a lengyel gazdaság alapjaival kapcsolatban.

Olgay Buyukkayali és Peter Attard Montalto, a Nomura elemzői egyetértenek. Lengyelországot egy nyugodtan haladó gyalogoshoz hasonlítják, amelynek mozgását jól ismerik a befektetők, szemben Magyarországgal, amely folyton meglepi őket adó- és egyéb intézkedéseivel. Emellett az utóbbi országban a jegybank fenn akarja tartani különlegesen enyhe monetáris politikáját.