Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció viszonylag erős ugyan, de az inflációs nyomás csökkent. Arra számítunk, hogy az infláció a korábban vártnál gyorsabban fog csökkenni - mondta az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának spanyol tagja, José Manuel Gonzalez-Paramo pénteken a navarrai egyetem öregdiák-találkozóján. Úgy vélte, az eddigi központi intézkedések igen hasznosak voltak, de a bankközi piacok még mindig "diszfunkcionálisak" - számolt be az MTI-Eco.


Abból indulunk ki, hogy az inflációs várakozások stabilizálódtak - mondta az igazgatótanács osztrák tagja, Gertrude Tumpel-Gugerell Bécsben újságíróknak.


Az ECB július elején - a rekordról rekordra növekvő infláció miatt - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeltre alapkamatát, több mint egyéves szünet után folytatva a korábban megkezdett szigorítást, de sajtóértekezletén a központi bank elnöke azzal nyugtatta a piacokat, hogy éppen a gazdasági növekedést érő aggodalmak miatt szigorítássorozatra nem kell számítani.

A "nem elsőrendű válság" legújabb, őszi rengéssorozatára válaszul viszont az EKB e hónap elején, október 8-án meredek, fél százalékpontos csökkentést jelentett be, 3,75 százalékra, a világ mértékadó központi bankjainak hasonló méretű, egyeztetett kamatcsökkentése keretében.


Szeptemberben a tizenkét havi infláció 3,6 százalékos volt az euróövezetben az augusztusi 3,8 százalék után - továbbra is messze a bank legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbétől -, de mind messzebb a júniusi-júliusi 4,0-4,0 százaléktól is, amely rekord volt a közös statisztika történetében - írta az MTI-Eco.