Az infláció viszonylag erős ugyan, de az inflációs nyomás csökkent. Arra számítunk, hogy az infláció a korábban vártnál gyorsabban fog csökkenni - mondta az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának spanyol tagja, José Manuel Gonzalez-Paramo pénteken a navarrai egyetem öregdiák-találkozóján. Úgy vélte, az eddigi központi intézkedések igen hasznosak voltak, de a bankközi piacok még mindig "diszfunkcionálisak" - számolt be az MTI-Eco.


Abból indulunk ki, hogy az inflációs várakozások stabilizálódtak - mondta az igazgatótanács osztrák tagja, Gertrude Tumpel-Gugerell Bécsben újságíróknak.


Az ECB július elején - a rekordról rekordra növekvő infláció miatt - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeltre alapkamatát, több mint egyéves szünet után folytatva a korábban megkezdett szigorítást, de sajtóértekezletén a központi bank elnöke azzal nyugtatta a piacokat, hogy éppen a gazdasági növekedést érő aggodalmak miatt szigorítássorozatra nem kell számítani.

A "nem elsőrendű válság" legújabb, őszi rengéssorozatára válaszul viszont az EKB e hónap elején, október 8-án meredek, fél százalékpontos csökkentést jelentett be, 3,75 százalékra, a világ mértékadó központi bankjainak hasonló méretű, egyeztetett kamatcsökkentése keretében.


Szeptemberben a tizenkét havi infláció 3,6 százalékos volt az euróövezetben az augusztusi 3,8 százalék után - továbbra is messze a bank legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbétől -, de mind messzebb a júniusi-júliusi 4,0-4,0 százaléktól is, amely rekord volt a közös statisztika történetében - írta az MTI-Eco.