"Sok uralkodó megpróbálja az elnyomó intézkedésekkel megpróbálja megerősíteni a vezetését, de hosszú távon az erőből való kormányzás a párbeszéd helyett mindig zsákutcába vezet" - így értékelte a Aart De Geus, a Bertelsmann Alapítvány elnöke a világ demokratikus helyzetéről szóló 2018-as elemzésében, hogy a világon egyre inkább teret nyernek az autoriter rezsimek.

Erre példaként Török- és Magyarországot hozzák fel, ahol Recep Tayyip Erdogan elnök és Orbán Viktor miniszterelnök esetét hozzák, amelyek a szervezet szerint utcai megmozdulások után váltak kormányzó erőkké, de hatalomra kerülésük után úgy formálták át a törvényes rendet, hogy leválthatatlanok legyenek.

A demokráciák gyengülését 2006 óta monitorozó szervezet 129 országot vizsgál. Az idei felmérés szerint 40 országban korlátozták a jogállamiságot, köztük fejlett demokráciák is, 50 országban pedig érezhetően sérült a politikai szabadság. Ez párosul azzal, hogy a világ vezetői nem tudnak felülkerekedni a gazdasági egyenlőtlenség problémáival. Sokszor az ebből adódó feszültséget még táplálják is a kormányok.

Így azt is leírják, hogy a magyar vagy a török helyzet nem egyedi, mert a vizsgáltak közül csak 71-ben működött demokrácia, 58 pedig autokratikus, diktatórikus vonásokat mutat. Ez alapján azt állítják, hogy 3,3 milliárd ember él antidemokratikus berendezkedésű országokban, ami történelmi mélypont.

A hazai helyzetet elrettentőnek tartják, ahogy a lengyel és a brazil hatalom változásait. De még mindig jobb a helyzet, mint Ugandában, amely kiírta magát a demokráciák közül. Érdekesség, hogy a magyar diplomácia az elmúlt időszakban komolyan nyitott az afrikai ország felé.

Mire készül Magyarország a világ egyik legkorruptabb országában?

Bezárt kereskedőház, újonnan nyitott nagykövetség és menekülttáborok - ezek miatt is mozgalmas éve volt a magyar külügynek Ugandában. Hazánk akkor szállhat be a helyi menekülttáborok körüli üzletekbe, amikor Izrael épp oda küldené a náluk lévő afrikai bevándorlókat. Mit tervez Magyarország Ugandában?

A probléma egyik gyökerét a világ vezető politikai intézete szerint az jelenti, hogy egyre gyakoribb az erőből kormányzás. Kevesebb ország dönt a párbeszéden alapuló konfliktusrendezés alapján, ez pedig az emberek elnyomásával is jár. Demokráciákban élni szabadságjogokat ad az embereknek, amely összességében biztonságot eredményez, ezért óriási probléma a jelenlegi trend. A helyzeteket nem is tudja megoldani, amelyre a Bertelsmann Alapítvány szerint jó példa Venezuela helyzete, melynek gazdasága összeomlott, anarchiához hasonló állapotok alakultak ki.

A fotó forrása: Shutterstock.