Elsőként a Nagy-Britanniában tevékenykedő kiskereskedelmi láncok közül a IKEA jövőre magasabb létminimumhoz igazodó bért fog fizetni alkalmazottainak, mint amennyit a törvény előír - jelentette a BBC. Ez a fajta bér nem azonos a minimálbérrel, ugyanis számításánál figyelembe vesznek bizonyos alapvető költségeket, amelyek az alkalmazottakat terhelik.

A szigetországban és Svájcban egy olyan személy élethelyzetéből indulnak ki, aki heti negyven órát dolgozik és nincs mellékállása. A létminimumhoz igazodó béréből futnia kell alapvető élelmiszerekre, közüzemi számlákra, közlekedésre, egészségügyi ellátásra és minimális rekreációs szükségletek kielégítésére. Emellett egy évben egyszer továbbképzésre és gyermekellátásra. Nincsenek benne a csomagban például az idős családtag ápolásával kapcsolatos kiadások, a pereskedési és biztosítási költségek, és a hiteltörlesztések.

Magasabbra tették a lécet

Az IKEA, amely Nagy-Britanniában 9000 embernek ad munkát, 2016 áprilisától 7,85 fontos (3490 forint) órabért fizet dolgozónak, illetve Londonban 9,15 fontot. Ezzel messze megugorja a kormány 7,20 fontos létminimumhoz igazított minimális bérét, amelyet szintén 2016 áprilisától kötelező bevezetni minden brit cégnél. London a jövő évi költségvetéssel együtt terjesztette be ezt a javaslatot a törvényhozás elé. A terv része, hogy 2020-ra 9 font fölé nő az órabér.

További különbség, hogy míg a kormány csak a legalább 25 éves alkalmazottak esetén írja elő ezt a követelményt, és a 21 év felettiek esetén csak 6,5 font órabért vár el, addig az svéd bútoráruházlánc életkortól függetlenül mindenkinek megadja saját minimális bérét.

Civil javaslat

Az IKEA voltaképpen Living Wage Foundation bérajánlását fogadta el. Ez a szervezet saját számításai alapján tesz javaslatot a cégeknek arra, hogy mennyi bért fizessenek, ha azt akarják, hogy alkalmazottaik legalább a létminimum szintén éljenek. A Living Wage Foundation nem is tartja létminimumhoz igazodó minimális bérnek a kormány javaslatát, szerintük az csupán egy megemelt minimálbér (amely tehát nem igazodik a létminimum-számításokhoz).

Az IKEA nagyvonalúságát alátámasztja, hogy nem egyértelműen fényesek Nagy-Britanniában elért számaik. A cég 18 áruházának forgalma 12 százalékkal, 1,46 milliárd fontra nőtt a 2014 augusztusát megelőző 12 hónapban, de adózás előtti profitja 5 millió fonttal, 41,8 millió fontra csökkent. A cég idén 1,59 dollárral, 10,76 dollárra (3073 forint) emelte egyesült államokbeli alkalmazottainak minimálbérét.