Az orosz sportolók, akik semleges zászló alatt vesznek részt az olimpián, és ha nyernek, akkor a nemzeti himnusz helyett egy Csajkovszkij-zongoraverseny részletét fogják bejátszani a szervezők, előregyártott válaszokat kaptak számos olyan kérdésre, amit a rendezvény alatt laikus és profi kérdezők (sajtómunkások) feltehetnek nekik – idézi a Moscow Times a Vedomosztyi üzleti lap értesülését. Az Orosz Olimpiai Bizottság így akarja felvértezni őket a „provokatív” kérdésekkel szemben.

Az első számú ajánlott válasz így hangzik: No comment! Nem kétséges, hogy ebből nem lehet baj, ha valaki esetleg arról kérdezné a közéleti dolgok iránt érdeklődő orosz sportolót, mi a véleménye mondjuk a Krím félsziget 2014-es orosz annektálásáról, vagy a Black Lives Matter mozgalom oroszországi vetületeiről, vagy az orosz sportot megrázó doppingbotrányról, amelyben kiderült, hogy állami segítséggel próbálták felturbózni az orosz sportolókat.

Az egyik további előregyártott válasz úgy hangzik, hogy „A sportnak távol kell tartania magát a politikától!”. Ezt akkor kell elővenni, amikor a Krímről kérdezik a jól felkészített orosz sportembert. A melegek vagy bármely más kisebbség diszkriminálása esetén „Az olimpiának nem szabad politikai akciók vagy gesztusok terepévé válnia” válasz adandó. Akár azt is mondhatnánk, hogy ezek a tankönyvi válaszok a felmerülő kérdésekre.

Óvatosan, elvtársak!

Ha esetlegesen arról faggatnák a sportolót, hogy mi a véleménye a szexuális zaklatásról a sportolók és edzőik körében, akkor a az előregyártott válaszok közül a következőt kell elővennie: „Sportolói pályafutásom során soha nem találkoztam ilyennel, de tudom, hogy ez a probléma számos országban létezik.” A Vedomosztyi megjegyzi, hogy a PR-osoknak, akik ezeket kitalálták, nem kellett innovatívnak lenniük, csak a szovjet időkben jól bevált módszereket kellett feleleveníteniük, és némileg korszerűsíteniük.

Az információk a mai világban szélsebesen terjednek, így bármilyen meggondolatlan válasz, ami a jól képzett rosszindulatú emberek fülébe jut, nagyon gyorsan negatív hatásokkal járhat – magyarázza a kiskáté a probléma lényegét az esetleg naiv sportolóknak, akik nincsenek felkészülve a modernt cukros bácsik ármánykodására. Legyetek óvatosak, figyeljetek oda arra, hogy mit mondtok, írtok alá vagy milyen fotók készülnek rólatok.

Jobb lesz, mint négy éve

Az Orosz Olimpiai Bizottság a Vedomosztyi értesülése szerint arra figyelmeztette a sportolókat, hogy bár papíron nem Oroszországot képviselik, hanem magánemberként vesznek részt az olimpián, viselkedjenek úgy, mintha hazájuk küldte volna őket hivatalosan a rendezvényre. A kiskáté külön figyelmezteti az orosz sportolókat, hogy tagadjanak meg minden részvételt a doppinggal kapcsolatos rendezvényeken, nem beszélve az ezzel összefüggő kérdésekről. Még véletlenül se érintkezzenek azokkal, akik Oroszországgal szemben a doppinggal összefüggő szankciókat hozták.

Összesen 335 orosz sportoló utazik Tokióba, szemben a riói olimpiával, ahol csak 271-en voltak, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a doppingbotrány miatt csak ezt a létszámot engedélyezte. Szaniszlav Rozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta újságíróknak, hogy várakozása szerint az idei csapat javítani fog az akkori szereplésén, amely negyedik helyen végzett a nemzetek éremtáblázatán.