Az orosz sportolók, akik semleges zászló alatt vesznek részt az olimpián, és ha nyernek, akkor a nemzeti himnusz helyett egy Csajkovszkij-zongoraverseny részletét fogják bejátszani a szervezők, előregyártott válaszokat kaptak számos olyan kérdésre, amit a rendezvény alatt laikus és profi kérdezők (sajtómunkások) feltehetnek nekik – idézi a Moscow Times a Vedomosztyi üzleti lap értesülését. Az Orosz Olimpiai Bizottság így akarja felvértezni őket a „provokatív” kérdésekkel szemben.

Az első számú ajánlott válasz így hangzik: No comment! Nem kétséges, hogy ebből nem lehet baj, ha valaki esetleg arról kérdezné a közéleti dolgok iránt érdeklődő orosz sportolót, mi a véleménye mondjuk a Krím félsziget 2014-es orosz annektálásáról, vagy a Black Lives Matter mozgalom oroszországi vetületeiről, vagy az orosz sportot megrázó doppingbotrányról, amelyben kiderült, hogy állami segítséggel próbálták felturbózni az orosz sportolókat.

QP | Quality Placement

Az egyik további előregyártott válasz úgy hangzik, hogy „A sportnak távol kell tartania magát a politikától!”. Ezt akkor kell elővenni, amikor a Krímről kérdezik a jól felkészített orosz sportembert. A melegek vagy bármely más kisebbség diszkriminálása esetén „Az olimpiának nem szabad politikai akciók vagy gesztusok terepévé válnia” válasz adandó. Akár azt is mondhatnánk, hogy ezek a tankönyvi válaszok a felmerülő kérdésekre.

Óvatosan, elvtársak!

Ha esetlegesen arról faggatnák a sportolót, hogy mi a véleménye a szexuális zaklatásról a sportolók és edzőik körében, akkor a az előregyártott válaszok közül a következőt kell elővennie: „Sportolói pályafutásom során soha nem találkoztam ilyennel, de tudom, hogy ez a probléma számos országban létezik.” A Vedomosztyi megjegyzi, hogy a PR-osoknak, akik ezeket kitalálták, nem kellett innovatívnak lenniük, csak a szovjet időkben jól bevált módszereket kellett feleleveníteniük, és némileg korszerűsíteniük.

Az információk a mai világban szélsebesen terjednek, így bármilyen meggondolatlan válasz, ami a jól képzett rosszindulatú emberek fülébe jut, nagyon gyorsan negatív hatásokkal járhat – magyarázza a kiskáté a probléma lényegét az esetleg naiv sportolóknak, akik nincsenek felkészülve a modernt cukros bácsik ármánykodására. Legyetek óvatosak, figyeljetek oda arra, hogy mit mondtok, írtok alá vagy milyen fotók készülnek rólatok.

Jobb lesz, mint négy éve

Az Orosz Olimpiai Bizottság a Vedomosztyi értesülése szerint arra figyelmeztette a sportolókat, hogy bár papíron nem Oroszországot képviselik, hanem magánemberként vesznek részt az olimpián, viselkedjenek úgy, mintha hazájuk küldte volna őket hivatalosan a rendezvényre. A kiskáté külön figyelmezteti az orosz sportolókat, hogy tagadjanak meg minden részvételt a doppinggal kapcsolatos rendezvényeken, nem beszélve az ezzel összefüggő kérdésekről. Még véletlenül se érintkezzenek azokkal, akik Oroszországgal szemben a doppinggal összefüggő szankciókat hozták.

Összesen 335 orosz sportoló utazik Tokióba, szemben a riói olimpiával, ahol csak 271-en voltak, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a doppingbotrány miatt csak ezt a létszámot engedélyezte. Szaniszlav Rozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta újságíróknak, hogy várakozása szerint az idei csapat javítani fog az akkori szereplésén, amely negyedik helyen végzett a nemzetek éremtáblázatán.