A közlemény szerint a Kelet- és Közép-Európát (KKE) vizsgáló elemzés alapján a régióban a bankok összesített eszközállománya 2013 végén 9,7 százalékát tette ki az eurózónás összesített eszközállománynak, 0,8 százalékponttal többet, mint egy évvel korábban. 2011-től 2013 végéig az eurózónában 2000 milliárd euróval csökkent a bankok eszközállománya, de a KKE térségben 350 milliárd euróval nőtt az eszközállomány, elérve a 2400 milliárd eurót.

Tavaly a térségben folytatódott a gazdasági növekedés és a következő három évben 2,5-3 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP). Lengyelország, Csehország és Szlovákia lesz a növekedés motorja, de az elemzés szerint Magyarországnak is javulnak a növekedési kilátásai.

A KKE térségben jelenlévő nyugat-európai bankok közül az Unicredit bírt a legnagyobb konszolidált eszközállománnyal (120,1 milliárd euró), majd az RBI (80,9 milliárd euró), az Erste (79,3 milliárd euró), a Société Générale (76 milliárd euró) és a KBC (53,9 milliárd euró) következett.

Tavaly a nem teljesítő hitelek aránya stabilizálódott, átlagosan 9 százalékon állt Kelet- és Közép-Európában. Közép-Európában kissé magasabb volt (9,1 százalék), a kelet-európai posztszovjet államokban kissé alacsonyabb (6,6 százalék).

A térségben a bankok jövedelmezősége valamelyest romlott tavaly. Az eszközarányos megtérülés (RoA) 2012-ben 1,5 százalék volt, 2013-ban 1,2 százalék. A sajáttőke-arányos megtérülés (RoE) 13,3 százalékról 11,5 százalékra csökkent.

Karl Sevelda az RBI vezérigazgatója szerint 2014 döntő év lesz az európai bankszektor számára, amely próbára teszi a KKE térségben jelenlévő bankok diverzifikációs stratégiáit. Karl Sevelda hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint a legtöbb kelet-európai és közép-európai ország erősebb és stabilabb, mint hat évvel ezelőtt volt.