Nagyot ment a radikális jobboldal Bécsben, nem kis részben a menekültválságnak köszönhetően. Az első exit pollok alapján az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, a 2010-es választásokon elért 25,77 százalék után. A bécsi városi tanácsban többségben lévő szocialisták azonban annak ellenére megtarthatják többségüket, hogy jelentősen veszítettek népszerűségükből. A szavazó helységek délután 5 órás zárása után úgy becsülik, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 36 százalékot kapott a 2010-es 44,34 százalék után.

A jelek szerint így a Bécs főpolgármesteri pozícióját hosszú évek óta őrző Michael Haupl (képünkön) marad a posztján. A zöldek (Grüne) 11,5 százalékot érhettek el a négy évvel ezelőtti 12,64 százalék után, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tűnik az egyik nagy vesztesnek, a 2010-es 13,99 százalék után most csak a szavazatok 9 százalékával kell beérniük. Jól startolt a liberális NEOS, az exit pollok alapján 6 százalékot érhettek el.

A der Standard által közölt felmérés szerint a választóknál a jelek szerint bejött az SPÖ által alkalmazott stratégia, amely szerint a választás tétje a radikális jobboldal előretörésének megállítása. Az SPÖ-re szavazók közül 22 százalék nevezte meg legfontosabb motivációs tényezőnek Heinz-Christian Strache, az FPÖ jelöltjének megállítását. Ennél egy motivációt említettek a szociáldemokrata szavazók gyakrabban, 25 százalékuk elégedett a szociáldemokraták munkájával.

Ugyanakkor látszik, hogy a menekültkérdés mennyire fontos témává vált az osztrák közéletben. Már a szeptember végi felső-ausztriai választásokon is jelentősen erősödni tudott az FPÖ, nem kis részben a menekültválságnak köszönhetően. A lap által közölt felmérésben a Szabadságpártra szavazók 22 százaléka említette a külföldieket és a menekülteket a legfontosabb okként, amiért az FPÖ-re szavazna - ezzel messze a legfontosabb motivációs tényező ez a téma volt. Mindössze 16 százalék mondta azt, hogy a jelenlegi városvezetéssel való elégedetlensége miatt szavazott a változásra.

A menekültkérdést egyébként nem csak az FPÖ szavazói tartották fontosnak, de az összes többi pártra voksoló is. Az FPÖ szavazói közül 69 százalék mondta azt, hogy a téma fontos volt a tekintetben, kire adja le szavazatát, az SPÖ és a zöldek szavazóinál 51 százalékos volt ez az arány. Az ÖVP választóinak 49 százaléka tartotta fontosnak a kérdést, a NEOS-ra voksolók mindössze 28 százaléka.