A kiadott közlemény szerint a júniusban beérkezett információk szerint kiegyenlítődőben van a gazdasági aktivitás, a pénzügyi piacokon a feltételek tovább javultak az elmúlt hetekben.

A háztartások kiadásai továbbra is a stabilizálódás jeleit mutatják, ám a folytatódó elbocsátások, jövedelmek lassulása, a lakásvagyon csökkenése és a hitelek szűkössége miatt továbbra is visszafogottak.

A cégek folytatják a beruházásokon és a munkaerőn való spórolást, ám a készleteket már jobban összhangba tudták hozni az eladásaikkal. Mindazonáltal a gazdaság egy ideig még gyenge marad.

A nyíltpiaci bizottság arra számít, hogy a pénzügyi piacok és intézmények stabilizálására tett intézkedések, a fiskális és monetáris növekedés-ösztönzési lépések, valamint a piaci erők mind hozzájárulnak a gazdaság fenntartható növekedésének fokozatos visszaállításához, az árstabilitás fennmaradása mellett, vagyis inflációs veszélyről továbbra sem lehet beszélni.

A közlemény leszögezi: a Fed minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy elősegítse a gazdasági növekedést és megőrizze az árstabilitást.

A korábbi bejelentésnek megfelelően - a jelzáloghitelezés és az ingatlanpiac élénkítése érdekében - a Fed összesen legfeljebb 1,25 ezer milliárd dollár értékben vásárol jelzáloghátterű értékpapírokat, és akár 200 milliárd dollár értékben intézményi htieleket az év végéig.

Ezen felül a Fed 300 milliárd dollár értékben vásárol amerikai állampapírt, amely mennyiséget október végéig abszolválhatja is.