Míg a múlt heti felmérések az EU és az IMF támogatását elutasító radikális baloldali Sziriza párt 26-27 százalékos támogatottságát jelezték a paktumot támogató konzervatív Új Demokrácia 20 százalékos eredményével szemben, a legfrissebb közvélemény-kutatás 180 fokos fordulatot mutat - jelentette a Reuters. Az első felmérésen, amely a május 6-ai választásokat követő kormányalakítási tárgyalások kudarca, a június 17-ei új választások kitűzése és a hétfői bankpánik után született, az Új Demokrácia 26,1 százalékot ért el, míg a Sziriza 23,7-et. A választásokon az előbbi 19, az utóbbi 17 százalékkal végzett.

Az adósságválság kezelésének nagyját levezénylő szocialista Paszok tartja a két héttel ezelőtt elért 13 százalékát, ami azt jelenti, hogy az uniós segítséget elfogadó két pártnak - ha most hét végén lennének a választások - többsége lenne a parlamentben. A kormányzóképesség érdekében ugyanis a győztes eleve elvisz 50 helyet a 300 fős országgyűlésben, így az Új Demokráciának és a Paszoknak együtt 164 képviselője lenne.

Várjuk ki a végét

Az új választások persze még nagyon messze vannak, ám a felmérés legalább azt jelzi, hogy megtört a Sziriza feltartóztathatatlannak látszó előretörése - vélik elemzők. A meccs - és ezzel minden bizonnyal Görögország kilépése vagy bennmaradása az eurózónában, annak minden következményével - immáron azon dőlhet el, ki követ el kevesebb hibát a felforrósodó választási kampányban.

Úgy tűnik, az emberek kieresztették a gőzt a május eleji szavazáson, és szembesülve a paktum elutasításának következményével, megijedtek. Nem örülnek annak, hogy nincs kormány és aggasztja őket az ország esetleges kiszorulása a közös európai valutát használó országok közösségéből - értékeli a meglepő eredményt John Loulis politikai elemző.

Péppé verjük őket, elvtársak

A felmérés megjelenése előtt Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője pártja képviselői előtt kijelentette, hogy le fogják mosni ellenfeleiket a júniusi választásokon, nem fognak kompromisszumot kötni: soha nem fognak részt venni egy olyan kormányban, amely támogatja az unióval és az IMF-fel kötött paktumot. A diákkorában még kommunista, 37 éves pártvezér sűrűn szólította kollégáit elvtársaknak.

A görög emberek leszavazták a barbár megszorításokat, véget akarnak venni az uniós programnak. Nem törődtek a fenyegetésekkel és az olcsó propagandával, amely ezt támogatta. Biztosak vagyunk abban, hogy ugyanígy fognak dönteni legközelebb is - fűtötte kollégái elszántságát.

Egy hónap, nulla euró, nulla rongyrázás

Eközben az ügyvezető miniszterelnök Panagiotisz Pikrammenosz elnökletével megtartották az első kormányülést. Pikrammenosz ezen közölte az egyetemi emberekből álló átmeneti kabinet tagjaival - akik a következő választásokig állnak Görögország élén és nem hozhatnak politikai döntéseket -, hogy tekintsék a görög nemzet szolgálatának munkájukat, mert fizetést nem fognak kapni. Felszólította továbbá őket, hogy eszükbe ne jusson drága állami autókon furikázni vagy pazar külföldi "tanulmányutakra" indulni hivatali idejük alatt.