Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heves harcok törtek ki az ukrán hadsereg és a Délkelet-Ukrajnát megszállva tartó oroszbarát szeparatista erők között - jelentette a Reuters. Az összecsapások két városra koncentrálódnak: az egyiket az egyik, a másikat a másik fél vette ágyú- és rakétavetőtűz alá. A hírt az ukrán rendőrség és a lázadók is megerősítették. A KyivPost hírportál jellemzése szerint február óta nem voltak a térségen ilyen kemény összecsapások.

Akkor Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna békemegállapodást írt alá, amely arra kötelezte a feleket, hogy vonják ki a nehézfegyvereket a tűzvonalból. Mielőtt ezt megkezdték volna, a szeparatisták - megszegve a tűzszünetet - elfoglalták a Devaltceve városánál lévő kiszögellést, amellyel az ukrán katonaság megszakította a két legnagyobb oroszbarát ellenőrzés alatt lévő város, Luhanszk és Donyekck közti közlekedési összeköttetést.

Helyi megfigyelők szerint a mostani harcok az akkoriak hevességére emlékeztetnek. A két érintett település egyike az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros, a szeparatisták régi célpontja, amelynek elfoglalásával közvetlen szárazföldi összeköttetést tudnának létesíteni Oroszország és a Krím félsziget között. A másik város az ettől északabbra fekvő, a lázadók kezén lévő Gorlivka.

Ágyútűz, vértócsák

A mariupoli rendőrség jelentése szerint legkevesebb egy férfi és a fiatal nő életét vesztette, amikor a szeparatisták nagyjából 20 kilométeres távolságból tűz alá vették a várost. Jó néhány ember, köztük egy tízéves kislány is különböző sérülésekkel kórházba került. Egy szemtanú öt súlyosan sérült házat látott, az egyiknél, amelyet egy rendezett kert vett körül, óriási vérfoltok terültek el.

Ezzel egyidejűleg a szeparatisták DAN névre keresztelt internetes oldala arról számolt be, hogy hárman meghaltak, négyen megsebesültek, amikor kijevi kormánycsapatok ágyútűz alá vették Gorlivkát. A település Donyeck közelében, attól kissé északra található. Ukrán források nem erősítették meg a hírt.

Árfolyamzuhanás

A harcok kiújulása megviselte a rubelt. Az orosz valuta árfolyama egy százalékkal, hat hónapos mélypontra, 65,3 rubel/dollárra esett amerikai társával szemben. John Kerry, az USA külügyminisztere a tűzszünet helyre állítását követelte orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól. Moszkva hivatalos álláspontja szerint semmi közük az ukrán "belviszályhoz". Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hasonló elvárást fogalmazott meg a felekkel szemben.

Eddig több mint 6500 ember vesztette életét az Ukrajnában kirobbant polgárháborúban. A konfliktus első állomása az oroszbarát ukrán államfő megbuktatása volt 2014 februárjában, ezt követte márciusban a Krím orosz annektálása. A főként oroszok lakta délkelet-ukrajnai térségekben ezután robbantak ki a harcok, a minden bizonnyal orosz segítséget élvező szeparatisták két "független népköztársaságot" kiáltottak ki a térségben.