Az Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter által közösen jegyzett hatoldalas dokumentumban hangsúlyozzák, hogy "eljött az idő az együttműködésünk fokozására".

A huszonhetek pénteki informális csúcstalálkozójára előkészített javaslatban kerülik az "európai hadsereg" kifejezést, de közös uniós katonai parancsnokságok létrehozására, a NATO-val folytatott együttműködés erősítésére és a határokon átnyúló katonai tervezés fokozására szólítottak fel.

Németország és Franciaország ezek mellett kívánatosnak tartaná, ha a 2021-2027 közötti uniós költségvetésből forrásokat különítenének el egy közös haditechnikai kutatási és fejlesztési programra a riválisoktól való lemaradás elkerülése érdekében. Berlin és Párizs olyan intézkedéseket is kidolgozna, amelyek a védelmi költségvetésük növelésére ösztönöznék a tagországokat.

A kezdeményezés tartalmaz egy olyan felajánlást, amelynek értelmében a két ország szükség esetén bizonyos uniós intézmények, például a határvédelmi ügynökség, a Frontex rendelkezésére bocsátaná műholdas megfigyelő képességeit.

Egyes elemzők szerint a tervezetben kevés figyelmet fordítottak az Oroszország jelentette fenyegetésre vagy az ukrajnai krízisre, inkább a déli szomszédságban kialakult válsághelyzetek kezelésével foglalkoztak, és ez elégedetlenséggel töltheti el a keleti tagállamokat, például Lengyelországot vagy a balti országokat.

A Reuters hírügynökség meg nem nevezett illetékesekre hivatkozva azt írta, hogy a javaslatot Csehország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország és Olaszország is támogatásáról biztosította.

Bennfentes források szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is a védelmi dimenzió erősítését fogja szorgalmazni az Európai Parlament képviselői előtt tartandó szerdai évértékelő beszédében. Az Európai Tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a britek nélkül e héten tartandó pozsonyi csúcstalálkozónak is ez lesz az egyik fő témája.

A Brexittel az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának meghatározó szereplője, egy nagyhatalom távozik az Európai Unióból - emlékeztetett a Politico. Sokan azonban úgy vélik, hogy a britek távozásával elhárul a védelmi unió mélyítésének egyik legfőbb akadálya.

QP | Quality Placement