Az idénre várt és részben a korábbi hivatalos negyedéves adatok pozitív korrekciója miatt 1,5 százalékra felfelé módosított tempó után 2015-ben is 1,5 százalékkal nőhet Németország GDP-je, mégpedig alapvetően a fogyasztás 1,7 százalékos bővülésének köszönhetően - áll a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet friss előrejelzésében. Az ukrán krízis miatti sokkos állapotból az olajárak esése és az euró gyengülése rángatja ki a gazdaságot, a cégek most nyugodtabban tekintenek a jövőbe - fogalmazott az Ifo elnöke.

A prognózis szerint a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 6,6 százalékra csökkenhet - ez valamivel kevesebb, mint 2,9 millió munkanélkülit jelent -, miközben a bevándorlásnak köszönhetően az állásban lévők száma új rekordon, 42,84 millión tetőzhet. A fogyasztói árszínvonal az ideinél valamivel kisebb mértékben, 0,8 százalékkal emelkedhet.

A német export - ez a puszta gazdasági növekedésen túl szintén fontos a magyar gazdaság számára - 5,2 százalékkal bővülhet, az import pedig 5,8 százalékkal nőhet. Ezzel egyidőben a folyó fizetési mérleg többlete új rekordot állíthat be, 222 milliárd euróval. A beruházások 2 százalékkal bővülhetnek az idei 2,8 százalékot követően.