Mauricio Macri, Buenos Aires konzervatív polgármestere nyerte meg a hét végi argentin elnökválasztást a kormánypárti Daniel Sciolival szemben. A regnáló államfő, Cristina Kirchner állami beavatkozáson alapuló gazdaságpolitikáját elutasító jelölt a szavaztok 52,2 százalékát kapta ellenfele 47,8 százalékával szemben - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A győztes szerint olyan Argentínát fognak építeni, ahol ismeretlen a szegénység.

A főként agrártermékeket és nyersanyagokat exportáló és feldolgozóipari termékeket importáló argentin gazdaságnak rosszul jött az árupiaci termékek árának esése. A növekedés leállt, miközben a növekvő állami kiadások pörgetik a bőven két számjegyűvé gyorsult inflációt. Az IMF előrejelzése szerint 2016-ban recesszió vár az országra.

Régi recept 1.

Macri gazdasági tanácsadóinak receptje minderre az gazdaság megnyitása a külföldi és a belföldi befektetők előtt. Az új államfő fel akarja olvasztani a lefagyott USA-argentin kapcsolatokat és az ellenzéki személyiségek bebörtönzése miatt kezdeményezi Venezuela kizárását a Mercosur szabadkereskedelmi övezetből, Ez az egyik ilyen dél-amerikai szervezet, amelynek többi tagja, amelyek élén baloldali kormányok állnak, hallgat ez ügyben, miután Venezuelát radikális baloldali vezetés irányítja.

Tárgyalni akar az ország azon hitelezőivel, akik nem mentek bele követeléseik átütemezésébe, és bíróságon követelik vissza az utolsó fityinget is. (Kirchner nem állt szóba ezekkel a "keselyűkkel".) Fel akarja oldani a peso árfolyamának jegybanki szabályozását, ami óriási dollár-feketepiacot teremtett.

Régi recept 2.

Scioli, aki jelenleg a Buenos Aires-i tartomány kormányzója, Kirchner különböző szociális programjainak - köztük a szegény munkavállalók nyugdíjának és a munkásszövetkezetek támogatásának - folytatását ígérte, ám úgy tűnik, ezt felülírta a többség elégedetlensége az ország romló helyzetével. A bűnözés nő és Kirchner agresszív politikája megosztotta a 40 milliós országot, amiből sokaknak elegük van.

Az új vezetés igen nehéz helyzetben láthat munkához. A jegybank valutatartalékai kilencéves mélyponton vannak, miközben az államcsődök miatt Argentína nem tud hitelhez jutni a nemzetközi kötvénypiacokon. Az infláció a második legmagasabb Latin-Amerikában.

Kirchner az elmúlt időszakban számos pártjához hű embernek adott állami (vatta)állásokat, amit a közgazdászok az közfoglalkoztatás vészes felduzzasztásának tartanak. Emellett arra bátorította a jegybankot, hogy származékos üzleteinek lezárásával jusson dollárhoz, ami Macri tanácsadói szerint milliárdos kárt okozhat az országnak.

Régi recept 3.

A helyzetet magának is megnehezítette a győztes ellenzéki jelölt, ugyanis nem beszélt terveinek részleteiről, amelyek megijeszthették volna a jövedelmüket féltő kisembereket. Ehelyett a hatékony kormányzást és a gazdasági növekedést helyezte kampányának középpontjába - egy nemrégiben készült közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 60 százaléka úgy látta, hogy Macri a szavazói bázis közepe felé mozdult el.

Ezzel sikerült megnyernie olyanokat is akik hagyományosan Argentína sajátos politikai irányzata, erősen nemzeti színezetű szocialista mozgalma, a peronizmus támogatóinak vallják magukat.

Kérdés, hogy meddig támogatják az új államfőt, ha az azt teszi az ország élén, amit a főváros polgármestereként már megtett: azaz visszafogja a közkiadásokat. Egy tanárnő arról számolt be a WSJ-nek, hogy kollégáival együtt nagyon megszenvedték a béremelésükért folytatott harcot. Macri azt hiszi, hogy tanyasi napszámosok vagyunk - foglalta össze véleményét.