Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt szeretettel várják az Európai Bizottság főhadiszállásán szerdán este, ahol a BBC értesülése szerint átnyújtják neki az országát finanszírozó donorok utolsó ajánlatát a hitelezés felújítására. A dokumentumban részletezni fogják, milyen reformokat várnak el ennek feltételeként. Ciprasz Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

A görög kormány hétfőn elküldte saját végső javaslatát a miniszterelnök nyilvános kommentárjával kísérve. Az utóbbiból kiderült, hogy a tervezetet reálisnak tarják és azt várják, hogy Európa vezetői felelős döntést hozzanak az elképzeléssel kapcsolatban. A görög sajtó találgatásai szerint Athén továbbra is háromkulcsos áfát javasol, amelyből egymilliárd euró pluszbevételt remél idén. Ez majdnem ugyanennyivel elmarad attól, amit a donorok várnak ebből a forrásból.

Vegyék végre tudomásul!

Engedményként belemennének az előrehozott nyugdíjazás megszüntetésébe - de ehhez csak 2020-tól kezdenének hozzá. Ez aligha fogja elnyerni a hitelezők tetszését. A görögök emellett ragaszkodnak a kollektív béralkuk rendszerének visszaállításához - az EU legnagyobb engedélye ezzel kapcsolatban az, hogy a kérdés tisztázását halasszák el őszre. A görög kormány idén 0,3-0,8 százalékos elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - költségvetési többletet vállalna. A felső határ is a fele annak, amibe a hitelezők talán belemennének.

Mindennek tükrében nem meglepő, hogy - ekathimerini.com hírportál tudomása szerint - az athéni javaslat nem kapott nagy tapsot Brüsszelben. Az ügyhöz közel álló források homályosnak minősítették az elképzelést, amelyből hiányoznak a részletek. Az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsát (eurocsoport) vezető Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter brutális nyíltsággal fogalmazott: Görögországnak tudomásul kell vennie, hogy drasztikus lépésekre van szükség.

Nem szabad összekutyulni

Dijsselbloem, aki a holland televíziónak nyilatkozott, azt is világossá tette, hogy az eurótagállamok nem fognak újabb kölcsönt adni Görögországnak az eurócsoport javaslata nélkül. Ezzel arra utalhatott, hogy Ciprasz az elmúlt hónapokban többször is megpróbálta megkerülni a pénzügyminisztereket. Elsősorban Angela Merkel német kancellártól igyekezett engedményeket kicsikarni - sikertelenül. Dijssebloem szerint egyébként a közelében sincsenek a felek a megállapodásnak. A lényeg, hogy nem találkozhatunk félúton az eddigi javaslatainkhoz képest, a finanszírozási csomagnak szilárdnak kell lennie, azaz nem lehet összefüggéstelen elemek halmaza - derült ki szavaiból.

Halvány jó hír a görögöknek, hogy az Európai Központi Bank félmilliárd euróval 80,7 milliárd euróra emelte az ország bankjainak rendelkezésére álló úgynevezett ELA forrást. Ez az utolsó olyan hitelfelvételi lehetőség, amelynek segítségével euróhoz juthat a pénzügyi szektor.

Nyomás alatt

Eközben a görög kormányfőre továbbra is nagy nyomást gyakorol a radikális baloldali kormánypárt, a Sziriza keményvonalas szárnya. Az ehhez tartozó politikusok mereven visszautasítanak minden további megszorítást a mély recessziótól sújtott országban. Nem fogadunk el ultimátumokat és nem engedünk a zsarolásnak - fogalmazott harciasan Jánisz Dragaszakisz miniszterelnök-helyettes a Twitteren.

Hozzá hasonlóan gondolkodó kollégái szerint inkább rendkívüli választásokat kellene tartani, mint hogy elfogadjanak egy megszorításokat is tartalmazó megállapodást. Ha az egyezség rossz a kormánynak, az embereknek és az országnak, akkor be sem visszük a parlament elé - mondta Dimitrisz Sztratulisz szociális miniszter. Ehelyett választásokat kell tartanunk - idézte a politikust a francia AFP hírügynökség.