A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy negatív előjelű megfigyelés alá vette az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig negatív kilátás volt érvényben. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte: január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik.

A lépéshez fűzött indoklás szerint a Fitch Ratings múlt heti EU-csúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

A Fitch egyúttal azt is közölte, hogy Franciaország AAA besorolását negatív kilátással látta el. A lépés nem jelent küszöbön álló leminősítést a hitelminősítő közlése szerint, az intézkedésre két éven belül kerülhet sor.