Az Indiában született, 57 éves Dinesh D'Souza republikánus körökben rendkívül népszerű, több olyan könyvet publikált és filmet készített, amely erőteljesen bírálja a demokrata párti politikát és politikusokat. Könyvet írt például az amerikai baloldal és a Demokrata Párt "náci gyökereiről", az egyetemeken tapasztalható "politikai korrektség ártalmairól", s a 2016-os elnökválasztási kampány idején jelent meg Hillary Clintont bíráló dokumentumfilmje, Hillary Amerikája címmel. Publicisztikáiban rendszeresen kiáll a szabadpiaci gazdaság és az amerikai kivételesség mellett. A 2018 februárjában a floridai Parkland iskolájában elkövetett lövöldözés után a diákokon gúnyolódott, s bár bocsánatot kért, a fősodrú republikánus körökben egyre jobban szélre szorult, és idén tavasszal egyetemi elnöki székének is búcsút kellett mondania.

2014-ben D'Souza elismerte bűnösségét a kampányfinanszírozási törvények megsértésében: két stróman révén 20 ezer dollárt adományozott 2012-ben egy republikánus szenátorjelölt kampányára, miközben a törvény akkoriban csak személyenként 5 ezer dolláros hozzájárulást engedett meg. D'Souzát pénzbüntetésre és ötévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. (Trump döntése betett a Wall Streetnek.)

Donald Trump kegyelmi döntése sokakat meglepett az Egyesült Államokban, bár olyan fajsúlyos republikánus politikusok is kiálltak a kegyelmi döntés mellett, mint például Ted Cruz texasi szenátor. Cruz csütörtök esti Twitter-bejegyzésében "a szabadság erőteljes hangjának" nevezte D'Souzát, aki "szisztematikusan zúzza szét a baloldal hazugságait" és szerinte a politikai nézetei miatt került az Obama-elnökség idején célkeresztbe.

Az első kommentárok arra is emlékeztetnek, hogy Donald Trump immár harmadszor részesít elnöki kegyelemben közismert jobboldali személyiséget. Kegyelemben részesítette a bevándorlásellenességéről ismert Joe Arpaio arizonai seriffet, akit azért ítéltek el, mert nem volt hajlandó eleget tenni egy szövetségi bíró döntésének. S hasonlóképpen kegyelmet kapott Lewis "Scooter" Libby, aki George W. Bush alelnökének, Dick Cheneynek volt a kabinetfőnöke, és azért ítélték el, mert egy kiszivárogtatási ügyben hazudott a vizsgálatot folytató kormányzati szerveknek.

Az amerikai sajtóban egyelőre találgatnak, hogy vajon D'Souzát miért részesítette kegyelemben az elnök. A kommentárok és elemzések visszatérő gondolata: Donald Trump így is üzenni akart választói bázisának, azt sugalmazva, hogy a jobboldali elítéltek az "elszabadult" szövetségi ügyészek áldozatai. A CNN hírtelevízió egyik kommentárja viszont azt vetette fel, hogy az elnök a Robert Mueller vezette különleges bizottság Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatában érintett volt ügyvédjével, Michael Cohennel is hasonlóképpen járhat el.

Donald Trump csütörtökön bejelentette azt is: fontolgatja a bennfentes kereskedelemért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért elítélt Martha Stewart üzletasszony és Illinois volt demokrata párti kormányzója, Rod Blagojevich kegyelemben részesítését is. Blagojevichet 2009-ben korrupcióért ítélték 13 évig tartó börtönbüntetésre, s jelenleg is börtönben van.