Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ázsiai tőzsdék felálltak a padlóról, ahol a hét első három napját töltötték, miután a világ jegybankjai biztató lépéseikkel valamelyest helyrerázták a befektetők megtépázott idegeit. Segített az optimizmus felkeltésében, hogy enyhült a kínai részvényárak rángatózása - derül ki a MarketWatch piaci összefoglalójából.

A Shanghai Composite tőzsdeindex több mint másfél százalékos pluszban kezdte a csütörtököt azt követően, hogy az ezt megelőző öt tőzsdenapon 23 százalékot veszített az értékéből. A kereskedés vége felé bőven öt százalék felett állt a jegyzés. A hongongi Hang Seng két és fél százalékos emelkedéssel nyitott, amit bő fél százalékponttal fejelt meg. A japán Nikkei és az ausztrál S&P ASX-200 több mint egyszázalékos többletet szedett össze, amitől a koreai Kospi sem maradt el sokkal.

Nem kell kapkodni!

A jó hangulatot a kedvező amerikai makroadatok alapozták meg, amelyeket kiegészített egy világos jelzés a Fed részéről, amelyből kiderült, hogy várhatóan nem emelik a bank alapkamatát szeptemberben. William Dudley, a New York-i Fed elnöke a jegybankárok sajátos szóhasználatával azt mondta, hogy a piacokon kialakult felfordulás miatt már kevésbé kényszerítőek a kamatemelés mellett szóló körülmények.

Az amerikai tőzsdék erre vágtába kezdtek és a szerdai zárásra négy éve nem látott ugrással, négy százalék körüli pluszban zártak. Volt mit korrigálniuk, ugyanis a befektetők a hét eleji idegeskedésben több mint kétezer-milliárd dollárt radíroztak le az amerikai börzék piaci értékéből.

Megjött a korrekció - állapította meg Chris Weston, az IG pénzügyi szolgáltató cég stratégája. A kínai gazdaság lassulásából kiinduló világgazdasági gondokkal kapcsolatos aggodalmak, úgy tűnik, eltúlzottak voltak. Ezért eljött az idő, hogy a befektetők megint különbséget tegyenek a vásárlása és az eladásra érdemes részvények között.

Feltámadó valuták

Az elmúlt napok nagy veszteseinek számító ázsiai valuták - amelyektől szintén azért szabadultak a befektetők, mert attól tartottak, hogy kínai gazdaság húzóereje nélkül lejtőre kerülnek a hátuk mögött álló gazdaságok - némi erősödést produkáltak. A maláj ringit, amely korábban 17 éves mélypontra hanyatlott a dollárral szemben 0,2 százalékkal erősödött. A thai bath és az ausztrál dollár értéke nagyjából stagnált, a szingapúri dollár 0,3 százalékkal izmosodott, a koreai von ugyanennyivel gyengült.

Azért nem olyan szép

A hét második felének javulása azonban halovány, ha összevetjük az elmúlt időszak hanyatlásával. A Nikkei például 10 százalékot veszített értékéből augusztus közepe óta, a Hang Seng 14 százalékkal hanyatlott két hét alatt. A Shanghai Composite szerdán 43 százalékkal zárt júniusban elért csúcsa alatt.

Ami az árupiaci termékeket illeti, az arany - talán a hosszabb tavú óvatosságot tükrözve - a tőzsdei fordulat ellenére drágult, igaz, csak egy egészen kicsit. A sárga fém héthetes csúcsra galoppozott fel a múlt héten, miután a befektetők arra játszottak, hogy a fed elhalasztja kamatemelését.

Az elmúlt napokban több mint fél évtizede nem látott mélységekbe alászálló nyersolaj jegyzése szintén magára talált. Mind az amerikai WTI szabvány, mind a Brent jegyzése nőtt, mégpedig hasonló mértékben, nagyjából 4-4 százalékkal. Az előbbi ára közelíti a 40 dollár/hordót, az utóbbié meghaladta a 44 dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!