Tavaly a vásárlóerő-egységben (PPS) számított, egy főre eső GDP az EU 28 tagállama közül Luxembourgban volt a legnagyobb, több mint 2,5-szerese volt az EU28 átlagának és ezzel toronymagasan vezetett is - derül ki az Eurostat most kiadott statisztikájából.

Ettől leszakadva ugyan, de 20-30 százalékkal az EU-átlag felett olyan országokat találhatunk, mint Ausztria, Írország, Svédország, Dánia, Németország vagy Belgium. Átlag feletti értékeket nem meglepő módon többnyire a nyugat-európai tagállamoknál találhatunk. Az átlag körül Olaszország és Spanyolország áll - előbbi kissé átlag felett, utóbbi kissé átlag alatt.

Az egy főre eső GDP és az egy főre eső AIC PPS-en számolva.
Kép: Forrás: Eurostat

 

Az Eurostat a tényleges egyéni fogyasztást mérő AIC-mutató alapján is összehasonlította a tagállamokat. Az egy főre eső tényleges egyéni fogyasztás egy olyan alternatív mutatószám, ami a háztartások anyagi jólétét jobban tükrözi, mint az egy főre eső GDP, ami főleg a gazdasági aktivitás szintjét mutatja. Az AIC-mutató a végleges fogyasztási kiadásokat veszi számba, azaz a javakat és szolgáltatásokat egyéni és háztartási szinten, valamint az egészségügyi és oktatási szolgáltatások volumenét.

Az egy főre eső GDP és az egy főre eső AIC PPS-en számolva.
Kép: Forrás: Eurostat

 

Az egy főre eső vásárlőegységen kifejezett AIC a 28 tagállam esetében 28 és 138 százalék között szóródott 2012-ben. A legjobb érték itt is Luxembourgé, míg a legrosszabb Bulgáriáé és Romániáé.

Magyarországon a vásárlóerő-egységben számított, egy főre jutó GDP az EU átlagának 67 százaléka volt tavaly, míg az egy főre eső tényleges egyéni fogyasztás 63 százalékon állt. Mindkét érték megegyezik a 2011-es szinttel.

Az egy főre eső GDP és az egy főre eső AIC PPS-en számolva.
Kép: Forrás: Eurostat