Elsősorban Görögországot akarja megerősíteni a Frontex, a közös európai határvédelmi szervezet azzal a 775 új biztonsági emberrel, akikkel (az EU-tagállamok hozzájárulása esetén) bővítheti létszámát - derült ki az athéni ekathimerini.com hírpoltál jelentéséből. Az új emberek a Frontex Joint Operations Poseidon and Triton néven futó projektjéhez csatlakoznak.

Feladatuk főként a menekültek regisztrációja lesz, emellett monitorozni fogják Európa tengeri és szárazföldi határait. Az ekathimerini.com forrásai szerint az új emberek közül 600-an érkezhetnek az EU görögországi hotspotjaiba.

Jönnek a tisztviselők

Ezek a Poseidon program keretében működő központok regisztrálják a bevándorlókat, ujjlenyomatot vesznek és elkezdik azoknak az embereknek szétosztását az EU-tagállamok között, akik várhatóan menedékjogot kapnak. Ez elsősorban a szíriai polgárháborúból menekülő emberekre vonatkozik.

Eközben erősítést kap Görögország és Olaszország az European Asylum Support Office-tól (EASO), azaz az európai menekültügyi irodától. Ez a szervezet 374 új szakértőt küld a két Földközi-tengeri frontországba. Feladatuk szintén a bevándorlókkal kapcsolatos adminisztrációs munka felgyorsítása lesz.

Az athéni és a római kormány egyébként a napokban elindítja a menekültek elhelyezésének új programját, amely véget vethet annak, hogy tömegek vándoroljanak keresztül-kasul a kontinensen.

Újrahasznosított olimpia

Athénban nagyot léptek előre a rendteremtés irányába. Rendszeres buszjáratokat indítottak, amelyek a külvárosból a 2004-es olimpia kihasználatlan létesítményeibe szállítják a bevándorlókat. Ezekben élelem és más ellátás várja az érkezőket. Naponta 200-an juthatnak el így például a görög főváros délkeleti részében lévő Galatsi arénába, illetve Elliniko komplexumba.

A hét első napján tárgyalt Brüsszelben a menekültválságról Recept Tayyip Erdogan török államfő. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülése szerint Törökország hat menekülttábort épít európai uniós finanszírozással, amelyek kétmillió ember ellátására lesznek képesek. Brüsszeli források tagadták ezt az értesülést.