Az exportőrök szövetsége után már a svájci kormány is borús prognózist tett közzé a túl erős svájci frank-árfolyam miatt, s erre hivatkozva csökkentette GDP-növekedési előrejelzését. Ebben a helyzetben a piacok árgus szemekkel figyelik a svájci jegybank, az SNB csütörtökön esedékes kamatdöntő ülését, amin biztosan fő téma lesz a frank árfolyama.

Az SNB a várakozások szerint az erős gazdasági növekedés ellenére változatlanul alacsonyan tartja az alapkamatot, hogy megpróbálja kifogni a szelet a svájci frank mellett spekulálók vitorlájából és gyengíteni a svájci devizát. Az ugyanis egyre inkább veszélyezteti az ország exportját, mivel megdrágítja a svájci termékeket külföldön - írja a Reuters.

Hétfőn rekordszintre erősödött a frank a görög válság hatásaival szemben menedéket kereső befektetők vásárlásai miatt: az EUR/CHF1,2004-en érte el mélypontját, kedd délután viszont korrigált egy kicsit és 1,22-ig jött föl az euróval szemben.

A szerdai nagyobb portugál kötvénykibocsátás előtt kissé aggódnak a befektetők, de jó eséllyel az 1,20-as árfolyammal néztük meg a mélypontot és az aukció után további frankgyengülést láthatunk - vélekedett Ursina Kübli, a Bank Sarasin elemzője.

A jegybank döntéséhez aligha férhet kétség a jelenlegi helyzetben. Nem egyértelmű ugyanakkor az intézkedés hatása, ugyanis ha az erős gazdasági növekedés ellenére alacsonyan tartja a kamatokat, az továbbra is kedvező körülményeket biztosít, így a svájci gazdaság továbbra is egészséges képet mutat majd, vonzóvá téve a frankot a sok betegeskedő gazdasággal rendelkező devizához képest.

Valószínűleg azonban a devizabefektetők csak akkor ugranának rá igazán a frankra, ha az SNB még kamatot is emelne: miközben az ECB próbálja lebegtetni, hogy mikor lehet számítani a következő európai kamatemelésre egy svájci hasonló lépés minden bizonnyal frankvételi hullámot okozna.

Azért sem tűnik túlságosan aktuálisnak az emelés, mivel Svájcban - éppen az erős frank hatásának köszönhetően - nagyon alacsony az infláció az eurózóna országaihoz képest. Az erős frank ugyanis olcsóvá teszi a külföldről behozott termékeket a svájciak számára.

A Credit Suisse elemzői szerint az erős frank és az alacsony infláció miatt nem várható, hogy az SNB döntéshozói szigorítanának. Hasonló véleményen van Kübli is, aki úgy véli, az SNB-t jobb híjján a frankárfolyam fogja vezérelni csütörtökön.

A befektetők jó eséllyel a jegybankárok kamatdöntést kísérő kommentjeire fognak figyelni, jelesül arra, hogy lesz-e szóbeli intervenció a frank gyengítése érdekében. Az mindenesetre valószínűtlen, hogy tényleges intervencióra kerüljön sor, a 2009-ben kezdődött hasonló akciók sora miatt ugyanis az SNB hihetetlen összegeket bukott, érdemi eredmény nélkül.