A bálnavadászat már nem hoz gazdasági hasznot az ország számára, ugyanis Japánban - ahová az export nagy része megy - egyre csökken a hús iráni kereslet.

Az elmúlt években - egy 2021-es nagy minke bálna kivételével - nem is fogtak a tengeri emlősökből - írja a CNN.

A bálnavadászat ráadásul "igen ellentmondásos" tevékenység, volt amikor egy amerikai kereskedelmi lánc éppen ezért állította le izlandi termékek forgalmazását.

A bálnavadászatot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) koordinálja. Ez 1986-ban megtiltotta a vadászatot, de Izland 1992-ben kilépett a szervezetből. 2022-ben újra csatlakozott, de fenntartásokkal élt a vadászati embargóval szemben.

2006-ban azzal vádolták többen Izlandot, hogy a nemzetközi szabályok megkerülésével próbálja újraindítani a vadászatot. A WDC adatai szerint az 1986-os embargó óta több mint 1700 bálnát öltek meg Izlandon. Ugyanez a jelentés megállapította, hogy 2006 és 2018 között 852 uszonyos bálnát vágtak le az országban.

Az uszonyos bálnák a veszélyeztetett fajok vörös listáján a sebezhető fajok közé tartoznak, míg a úgynevezett sei-bálnák a veszélyeztetett fajok közé.