A lengyelek úgy vélik, hogy az ukrán vendégmunkások nem veszélyeztetik a munkahelyüket, ám sokak szerint jelenlétük akadályozza a béremelést - idézte a gazeta.pl, a Personnel Srvice munkaerő-közvetítő cég friss felmérését. A vizsgálatban megkérdezett lengyelek 85 százalékának pozitív vagy semleges a viszonya az ukránokhoz.

Ez a jó eredmény valószínűleg abból fakad, hogy sok a munka, ezért az emberek tisztában vannak vele, hogy az ukránok nem veszik el a munkahelyüket. Ilyen félelme csak minden tizedik megkérdezettnek van, akik többsége csak alapszintű végzettséggel rendelkezik.

A bérekkel kapcsolatban már más a helyzet. A vizsgálatban részt vevők 38 százaléka szerint az ukránok beáramlása a lengyel munkaerőpiacra fékezi a fizetésemelést, igaz, 58 százalékuk nem lát ilyen összefüggést.

A statisztikai hivatal adatai az utóbbiakat igazolják. Ezek szerint a versenyszférában áprilisban 4840,44 zloty (363 ezer forint) volt az átlagbér, ami  éves összehasonlításban 7,8 százalékos növekedés. A szakértők ennél kisebb pluszra számítottak.. Nőnek az órabérek és a szezonális munkák után fizetett bérek is.

A Personel Service felmérése szerint a vállalatok 24 százaléka kész többet fizetni az ukránoknak, mint a lengyel dolgozóknak. Az ukrán és a lengyel alkalmazottak fizetése mindenütt közeledik egymáshoz. Ezt a lengyelek egynegyede helyteleníti: ők úgy vélik, a vendégmunkásoknak kevesebbet kellene keresniük náluk.

A fotó forrása: Shutterstock