"Netanjahu azért húzza el a gázai hadműveletet, mert Lapidé a mandátum" - mondta a párt egyik vezető politikai tanácsadója a Times of Israel szemléje szerint. Az ügy előzménye, hogy negyedjére tartottak Izraelben előrehozott választást, miután a Likud Párt által vezetett kormánykoalíció működésképtelenné vált. Majdnem patthelyzet alakult ki a márciusi választáson, de Netanjahúék szereztek többséget. Őt 52 képviselő, a Likud, két ultraortodox párt, valamint a jobboldali nacionalista Cionista vallásosok nevű párt javasolta kormányfőnek, míg Jaír Lapidot, a centrista ellenzéki Van Jövő (Jes Atíd) párt elnökét 45 képviselő ajánlotta miniszterelnöknek, saját pártja, valamint a centrista Kék-Fehér, a szociáldemokrata Munkapárt, a jobboldali Izrael a Hazánk nevű párt és a Merec nevű baloldali liberális párt politikusai. Mivel elsőre Netanjahúnak sem sikerült többségi kormányt alakítania, most Lapidon a sor.

"Úgy tűnik, nem igazán akarja felszámolni a Hamászt. Az izraeli arabok és a zsidók közötti kapcsolatokat romokban hagyja" - mondja a tanácsadó. "Netanjahu az ötödik választás felé galoppozik, és túszul ejti az országot. Naftali Bennett jobboldali elnök összeomlása lendületet ad neki, de a Likudon belül gyengül a támogatottsága" - mondta állítólag a likudos forrás.

A jobboldali blokk más elemei azt mondják a lapnak, hogy úgy vélik, Netanjahu úgy véli, a Hamásszal való konfliktus javítani fogja a megítélését az ötödik választásokon.

A gázai iszlamista szervezetek és Izrael közötti feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak. A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él. Egyelőre messze még a tűszünet.