Blinken Izraelben tárgyalt kollégájával, Lair Lapiddal és Naftali Bennett miniszterelnökkel is, mindkettőnek megerősítette, hogy Izraelhez hasonlóan Amerika is próbálja megakadályozni Irán atomfegyverkezését - olvasható az Euronews híroldalán.

Iránról szólva az izraeli külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy "Irán nem izraeli probléma. A világ nem engedheti meg magának a nukleáris Iránt, és azt sem, hogy a Forradalmi Gárda tovább terjessze a terrort az egész világon."

 

Tovább közvetítenek az orosz és ukrán felek között

Amerikával ellentétben az Irán által leginkább fenyegetett zsidó állam határozottan ellenezte a 2015-ös iráni atomalkut, mivel nem látott garanciákat benne az iráni atomfegyverkezés beszüntetésére, és azóta is azt mondja, hogy az eredeti megállapodás újraindítása nem elegendő az iráni fenyegetés megfékezésére.

Ukrajnával kapcsolatban Bennett, aki hetek óta közvetítői szerepet próbál játszani egy orosz-ukrán megállapodás létrehozása érdekében (de nem akar Moszkvával sem összeveszni, hogy Szíriában szabad keze legyen a terroristák elleni fellépésben) hangsúlyozta: Izrael mindent meg akar tenni a vérontás megállítása érdekében, és humanitárius segélyekkel is támogatja az ukrán népet.

 

A háború befejezésére irányuló izraeli diplomáciai erőfeszítéseket összehangolják az Egyesült Államokkal és más országokkal.

 

Lapid is megerősítette, hogy Jeruzsálem a háború első napja óta elítélte az orosz inváziót. Az amerikai külügyminiszter pedig kijelentette, hogy az Egyesült Államok pártolja Naftali Bennett törekvéseit a diplomáciai megoldásra az oroszok Ukrajna elleni háborújának lezárására.